Styrelse kritiseres for utilfredsstillende kontrol med A-skat

Der skal være øget kontrol af, om virksomheder indberetter den korrekte skat og bedre opfølgning.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsrevisorerne kritiserer, at Skattestyrelsen ikke har været bedre til at kontrollere, om virksomheder indberetter den korrekte A-skat.

Det betyder ifølge skatteborgernes vagthund, at der er risiko for fejl og svig i virksomhedernes indberetning, hvilket kan betyde et tab af skatteindtægter. Det betyder dog ikke, at det nødvendigvis er sket.

Det beskrives som »utilfredsstillende«, hvilket er middel på skalaen for Statsrevisorernes kritik.

A-skat er den skat, som borgerne betaler af deres primære indtægt, som typisk består af arbejdsløn, dagpenge, pensioner, SU med mere. Det er arbejdsgiveren, der står for at indberette indkomsten til Skat.

Det er op til Skattestyrelsen at kontrollere, om virksomhederne indberetter den korrekte skat.

Statsrevisorerne kritiserer yderligere, at muligheden for bøder ikke benyttes i højere grad.

»Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Skattestyrelsen ikke udnytter hjemlen i lovgivningen til at give tvangsbøder i de særlige tilfælde, hvor virksomheder har fået mange foreløbige fastsættelser af A-skat,« lyder det.

Skattestyrelsen undlader at rykke alle virksomheder, som ikke indberetter skatten til tiden. Der bliver kun sendt påmindelser til de virksomheder, der har opgivet en e-mailadresse.

Styrelsen oplyser i en meddelelse, at den tager kritikken til efterretning, og at den allerede nu følger dele af anvisningerne.

Den har hidtil vurderet, at den dokumentation, som nu efterlyses, ikke ville skabe væsentlig merværdi, men det vil ske fremover.

»A-skatteområdet er generelt velfungerende, og vi har stort fokus på løbende at monitorere og styrke indsatsen.«

»Her har Rigsrevisionens beretning været et konstruktivt bidrag i vores fortløbende modernisering og styrkelse af området,« siger Karoline Klaksvig, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Det er Rigsrevisionen, der er kommet med en beretning, som kritikken tager udgangspunkt i.

/ritzau/