Styrelse afviser eneansvar i MRSA-sag

Det var i dialog med Miljø- og Fødevareministeriet, at MRSA-anbefaling blev fjernet, siger Fødevarestyrelsen. Ministeren vil ikke kommentere sagen.

Fødevarestyrelsen afviser, at det var styrelsen alene, der fjernede en anbefaling fra Danmarks Tekniske Universitet i en MRSA-anbefaling til Folketinget. Det sket i dialog med Fødevareministeriet, lyder forklaringen. Scanpix/Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Den resistente MRSA-bakterie har fundet vej til de fleste danske svinebesætninger og har smittet videre til mennesker.

Det er det, der kaldes en skandale, og politikere og embedsmænd kæmper nu om, hvor ansvaret skal placeres for, at det er kommet så vidt.

Torsdag kunne TV2 oplyse, at en intern mail fra 2012 viser, at det var Fødevarestyrelsens veterinærdirektør, Per Henriksen, der fjernede vigtige dele af en anbefaling fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) om begrænsning af smitten fra den multiresistente bakterie.

Fødevarestyrelsen ønskede torsdag ikke at stille op til interview med Ritzau, men oplyser i en pressemeddelelse, at styrelsen ikke af egen drift slettede anbefalingen.

Det skete "i dialog mellem Fødevarestyrelsen og departementet", lyder det.

I pressemeddelelsen siger Per Henriksen:

- Efter ønske fra den daværende fødevareminister var der i sommeren 2012 en proces mellem Fødevarestyrelsen og departementet, hvor Fødevarestyrelsens oprindelige redegørelse af 3. maj blev skrevet igennem.

I 2012 skulle der udarbejdes en rapport til Folketingets politikere om smitte med den multiresistente bakterie MRSA.

Under udarbejdelsen anbefalede forskere fra DTU, at smitten blev begrænset ved at fokusere på avlstoppen i den danske svinebestand.

Men den anbefaling kom aldrig frem til Folketinget.

Ifølge mails, som TV 2 er i besiddelse af, var det netop Per Henriksen, der fjernede den centrale anbefaling.

Men han afviser altså beskyldningen om at have handlet på egen hånd:

- Ministeren fik den justerede redegørelse, dateret 11. juni 2012, forelagt, og efter ministerens godkendelse blev den oversendt til Folketinget.

- Det var derfor ikke Fødevarestyrelsen, der egenhændigt ændrede i redegørelsen fra 3. maj 2012.

Både Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF kræver en skriftlig redegørelse fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) for at få kastet lys over hele sagsforløbet.

Ministeren ønskede torsdag ikke at kommentere sagen over for Ritzau.

/ritzau/