Studerende skal finansiere dagpengeændringer: Slut med at tage flere uddannelser på statens regning

Partier er enige om, hvordan man skal finde 300 millioner kroner, der mangler fra dagpengeaftale.

Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Fremover vil man ikke længere kunne tage to videregående uddannelser på samme eller lavere niveau på statens regning. Det har regeringen, S og DF aftalt for at finansiere dagpengeændringer.

- Partierne vil stemme for lovgivning, der indebærer, at det som udgangspunkt ikke længere er muligt for personer at modtage mere end en fuldt statsfinansieret videregående uddannelse på samme niveau eller lavere, oplyser Finansministeriet.

De nærmere detaljer er ikke på plads, men i grove træk vil det sige, at en sygeplejerske for eksempel ikke længere vil kunne tage en gratis uddannelse til pædagog. En historiker vil heller ikke kunne uddanne sig til sygeplejerske på statens regning.

Det skal dog fortsat være muligt at tage en ekstra uddannelse med deltagerbetaling og delvis taxameterbetaling, står der.

Og det vil også fortsat være muligt at læse videre på et højere niveau. En sygeplejerske vil for eksempel godt kunne uddanne sig til læge.

Formålet er at finde 300 millioner kroner årligt, som mangler fra en tidligere indgået aftale om justeringer af den meget omdiskuterede dagpengereform.

Ændringerne, der blev aftalt i oktober sidste år, gjorde det blandt andet lettere at genoptjene retten til dagpenge. Men aftalen kostede 300 millioner kroner i offentlige merudgifter.

Spørgsmålet om, hvordan de penge skulle findes, blev udskudt.

De nærmere regler skal nu forhandles på plads, men hovedorganisationen FTF, der blandt andet organiserer sygeplejersker og lærere, er allerede kritisk.

- Stramningen rammer mange mennesker, der ønsker at efteruddanne sig eller skifte spor undervejs i arbejdslivet, og det er en forringelse af voksne menneskers mulighed for at dygtiggøre sig, siger formand Bente Sorgenfrey i en skriftlig kommentar.

- Samtidig rammer det virksomheder og samfund, fordi vi får et minde fleksibelt og mere rigidt uddannelsessystem, mener hun.

I 2014 optog de videregående uddannelser 2500 personer, der allerede havde en uddannelse på samme eller højere niveau. Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Hos de radikale er Ida Auken kritisk over aftalen:

Henrik Sass Larsen, Socialdemokraternes gruppeformand, kalder det for rimeligt, at det "går ud over" de studerende.

- Det er altid en prioritet, hvor man skal finde penge henne for at finansiere en anden god aftale, vi har lavet omkring dagpenge.

- Der er et katalog af forskellige muligheder, hvor man kan finde noget, men det at sætte en regel op, at man som udgangspunkt kun kan få én statsfinansieret uddannelse på samme niveau er meget fornuftig.

- Har man lyst til at tage yderligere uddannelse, må man op med noget brugerbetaling, siger Henrik Sass Larsen.

Formålet er at finde 300 millioner kroner årligt, som mangler fra en tidligere indgået aftale om justeringer af den meget omdiskuterede dagpengereform.

Ændringerne, der blev aftalt i oktober sidste år, gjorde det lettere at genoptjene retten til dagpenge. Men aftalen kostede 300 millioner kroner i offentlige merudgifter.

Heller ikke finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) ser de store problemer med den indgåede finansieringsaftale.

- Det er en meget fornuftig ting, der er udformet her, og så må man jo diskutere nogle undtagelsesregler, men det finder sted i Forskningsministeriet, siger finansministeren, der ikke har yderligere at tilføje.

Ifølge Sass Larsen er der en række undtagelser i aftalen, hvor der står, at man ikke kan "modtage mere end én fuldt statsfinansieret videregående uddannelse på samme niveau eller lavere".

Personer, der ikke har brugt deres videregående uddannelse i fem år, kan få dispensation, hvis de ønsker en ny videregående uddannelse. Sundhedsmæssige årsager kan give dispensation.

Der kan også være uddannelsesområder, hvor det ud fra en arbejdsmarkedsvurdering kan være brug for at få flere optaget. I de tilfælde gives der ligeledes dispensation.

- Vi har lavet alle mulige fornuftige undtagelser, siger Sass Larsen.

/ritzau/