Studerende går på gaden: Stop nedskæringer

Uddannelserne kan godt spare, uden at det går ud over undervisningskvaliteten, mener regeringsparti.

Uddannelsesalliancen arrangerer i dag demonstrationer mod nedskæringer i uddannelse. Det er regeringen, der har foreslået nedskæringerne, som hvert år skal være på to procent på uddannelse frem til 2021. Uddannelsesalliancen demonstrerer i dag på Nytorv i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Elever, studerende og undervisere indtager torsdag landets største byer ved en række demonstrationer mod besparelser på alle landets uddannelser.

Ifølge politiets skøn er omtrent 2500 demonstranter mødt op på Nytorv i København.

»De massive nedskæringer, vi ser på uddannelsesområdet, er med til at forringe kvaliteten i uddannelserne,« sagde Emilie Haug Rasch, formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, ved demonstrationen.

Demonstranterne gentog kampråbet:

»vi er Danmarks fremtid, vi vil ikke skæres ned.«

I løbet af dagen har studerende nedlagt undervisningen på enkelte gymnasier rundt omkring i landet.

I Aarhus skønner politiet, at cirka 300 demonstranter er mødt op, og i Odense er cirka 500 studerende og elever mødt op.

40 foreninger og fagforbund står bag Uddannelsesalliancen, der for tredje år i træk demonstrerer mod nedskæringer på uddannelserne.

Ifølge Uddannelsesalliancen står gymnasier, erhvervsskoler, universiteter og andre uddannelser over for nedskæringer på knap 15 milliarder kroner frem mod 2021.

Særligt det omstridte omprioriteringsbidrag har fået en del kritik med på vejen fra de studerende. Ordningen betyder, at uddannelserne bliver beskåret med to procent om året.

Lars Løkke Rasmussen understregede i sin åbningstale til Folketinget imidlertid, at der bliver brugt flere penge på uddannelse end nogensinde.

Det er også rigtigt, men ifølge Uddannelsesalliancen er problemet, at der bliver brugt færre penge per elev.

Her får de støtte af tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Tænketanken har regnet sig frem til, at besparelserne i 2018 bliver op imod 6000 kroner for hver gymnasieelev sammenlignet med 2015.

På erhvervsskoler er besparelserne omtrent på 4000 kroner per elev, og på universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier ligger tallet lidt lavere.

I regeringspartiet Liberal Alliance mener man, at uddannelserne godt kan spare, uden at det går ud over forskning og undervisning.

»Overalt i den private sektor er man vant til at kigge kritisk på sin produktivitet og forbedre den. Der er offentlige ledere måske ikke vant til at se på produktiviteten på samme måde,« siger uddannelsesordfører Henrik Dahl (LA).

Han mener blandt andet, at universiteterne kan spare på bygninger og administrativt personale.