Striden om landbrugspakken er ikke slut endnu

Et møde i Miljø- og Fødevareministeriet om den omdiskuterede landbrugspakke endte søndag uden resultat. De Konservative står fast på grønne kompensationer, men de øvrige partier modtager fortsat kravene køligt.

Liberal Alliances Mette Bock forlader Miljø- og fødevareministeriet søndag d. 21. februar 2016 sammen med Venstres Erling Bonnesen, hvor de har diskuteret landbrugspakken med partierne fra blå blok og miljø- og fødevareminister igen Eva Kjer Hansen. (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Striden om den omdiskuterede landbrugspakke er langtfra slut, og den blev ikke lukket med det møde, som miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) var vært for søndag.

Efter en uge med kritik af regeringens regnestykke, havde Eva Kjer Hansen inviteret partierne bag pakken, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative, til et møde i ministeriet, men det endte uden et konkret resultat.

De Konservative har krævet en række grønne kompensationer, efter at flere eksperter har sået tvivl om Miljø- og Fødevareministeriets beregninger af, hvad pakken får af betydning for udledningen af kvælstof, men partierne blev ikke enige om en tillægsaftale, der giver de Konservative indrømmelser.

»Jeg håber stadig, at vi kan få en aftale på et tidspunkt. Vi har ikke lukket forhandlingerne, men det er rigtigt, at de andre partier er skeptiske,« siger landbrugsordfører Rasmus Jarlov (K).

De Konservative står dog stadig fast på at stemme for den samlede landbrugspakke.

»Vi ønsker, at pakken skal gennemføres, og derfor stemmer vi for den. Vi ønsker ikke at tage landmændene som gidsler, men vi skal også bare sikre, at vandmiljøet ikke lider skade,« siger Rasmus Jarlov.

Kritik af regnestykke

Aftalen om landbrugspakken blev indgået i december, og Eva Kjer Hansen har fastholdt, at den går i et grønt plus alle år fra 2016 til 2021, men flere eksperter har i den seneste uge i Berlingske beskrevet regnestykket som misvisende. Kritikken går især på, at ministeriets regnestykke i de første år får pakken til at fremstå mere gavnlig for naturen, end det i virkeligheden er tilfældet.

Det fik de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, til at kræve kompensationer, der kan afbøde for, at regnestykket ikke er så grønt, som regeringen hævder.

Men Rasmus Jarlov understreger nu, at de Konservative godt kan gå med til en lille stigning i udledningen af kvælstof de første år.

»Hvis der er en meget lille stigning i et par år, kan vi godt leve med det. Hvis vi vel at mærke har udsigt til, at vi om tre-fire år har en stor reduktion af kvælstofudledninger,« siger han.

De Konservative har blandt andet bedt om beregninger af, om oprettelse af mere skov og flere vådområder kan reducere kvælstofudledningen, men de andre partier i blå blok tager indtil videre køligt imod forslagene.

»Det, der ligger fremme nu, giver ikke anledning til, at man rykker på tingene. De Konservative har desuden sagt, at de vil stemme for pakken,« sagde Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, efter søndagens møde.

Dansk Folkepartis landbrugsordfører, René Christensen, »havde håbet på noget mere konkret fra de Konservative«, men han erklærer sig parat til »mindre justeringer«, hvis det samlet set giver mening.

Samme toner lyder fra Liberal Alliance.

»Hvis Det Konservative Folkeparti kan komme med et eller andet konkret, som kan gøre, at noget får en mere positiv effekt inden for den afsatte økonomi, så må vi jo se på det. Men det har vi ikke hørt, og derfor er vores konklusion, at vi står fast på den aftale, vi allerede har,« siger landbrugsordfører Mette Bock.

Enkelte dele af landbrugspakken kræver lovændringer – blandt andet den del, der omhandler gødningsnormerne. Det skal tredjebehandles i Folketinget torsdag, og Rasmus Jarlov »vil ikke spå om«, om det er realistisk at lande en tillægsaftale inden da.

Der er indtil videre ikke fastlagt nye forhandlingsmøder. Tirsdag skal Eva Kjer Hansen i samråd om sagen.