Strid om lønpulje

Regeringen håber at have fodret Folketinget og de offentlige ansatte af med nyt løntilbud. Det er at fodre hunden med sin egen hale, lyder svaret fra dem selv.

Regeringen ryddede tirsdag den største sten af vejen i forsøget at få flertal for sin kvalitetsreform. Det skete, da finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) overraskende gik med til at afsætte ekstra 1,7 milliarder kroner til de offentlige ansattes løn næste år - og det samme beløb i 2009 og 2010.

Mens Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kvitterer for indrømmelsen, så stiller den dog hverken venstrefløjen eller de offentligt ansattes forhandlere tilfreds. Ligesom arbejdsmarkedseksperter peger de på, at det er at fodre hunden med dens egen hale. Det er nemlig penge, de blot får et år tidligere, end de ellers skulle have haft via den normale lønregulering.

Lars Løkke Rasmussen erkender da også, at de offentlige lønninger - som normalt efterreguleres med en vis forsinkelse - fremrykkes med et mere realistisk skøn. Lønrammen reguleres nu med 4 procent mod 3,25 procent i regeringens budgetaftaler med kommuner og regioner.

/ritzau/