Strengere miljøkrav til brændeovne i EU

EU-landene er blevet enige om nye, strengere miljøkrav til brændeovne og kedler, der vil gøre luften renere. Det kan gavne danske brændeovnsproducenter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-landene vedtog tirsdag nye krav for, hvor meget nye brændeovne må forurene. Resultatet kan ende med at blive en halvering af partikeludledningen fra brændeovne og kedler i EU. De nye krav blev efter dansk initiativ strammet endnu mere end dem, Kommissionen i første omgang havde lagt op til.

Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

»Luftforurening er et af de store problemer for vores sundhed, og brændeovne er en af de helt store syndere. Derfor har vi presset på for at få indført skrappere miljøkrav i hele EU. Det er en sejr, at det nu er lykkedes. Røgen fra millioner af brændeovne i Europa kender ikke til landegrænser, og 75 procent af vores partikelforurening kommer fra andre lande. Så selvom vi stort set allerede lever op til de nye krav i Danmark, vil danskerne få renere luft,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i pressemeddelelsen.

De nye såkaldte eco-designkrav giver også et stort vækstpotentiale for de danske brændeovnsproducenter. Allerede forrige år solgte producenterne brændeovne for 750 millioner kroner til udlandet mod godt 100 millioner kroner i Danmark, oplyser Miljøministeriet.

»Herhjemme er ni ud af ti solgte brændeovne svanemærkede, og Danmark er helt fremme i feltet til at levere brændeovne med lavt partikeludslip. Derfor er de nye regler en klar fordel for danske brændeovnsproducenter, der nu kan se frem til et stærkt voksende europæisk marked for renere brændeovne. Det er et rigtigt godt eksempel på, at det nytter, når Danmark går foran. Vi får renere luft og skaber samtidig dansk vækst,« siger Kirsten Brosbøl.

Mange EU-lande har indtil nu ikke haft regler på området, og kun Danmark og Tyskland har på forhånd planlagt krav, der er lige så skrappe som de nye eco-designkrav.

De nye EU-krav gælder for brændeovne, der købes efter 2022 og for kedler, der købes efter 2020. Kravene kan dog få effekt tidligere, efterhånden som producenterne tilretter deres produkter efter de kommende krav.