Strategimøder, pizza, skjorteindkøb og to katte: Kom med bag kulissen i tre afgørende dage i dansk politik

Hvordan ser en politikers dag ud, når statsministeren lancerer den plan, der skal redde han og regeringens politiske liv? Hvad laver de? Hvem snakker de med? og hvordan planlægger de deres reaktioner. Kom med bag om kulissen og ind i maskinrummet hos Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og de Konservative.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiko.dk har bedt Joachim B. Olsen (LA), Brian Mikkelsen (K) og René Christensen (DF) om at skrive dagbog i dagene op til og efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen i tirsdags fremlagde regeringens 2025-plan.

Regeringens fortsatte overlevelse afhænger af, om statsministeren og finansminister Claus Hjort Frederiksen i løbet af efteråret kan lande en aftale - formentlig med netop de blå støttepartier. I det følgende får du tre nøglepolitikeres personlige beretninger fra tre afgørende dage i dansk politik.

JOACHIM B. OLSEN (LA)

Mandag, 29. august 2016

06.45:
Vækkeuret ringer, og jeg begynder næsten altid dagen med at tjekke min mail på telefonen og skimmer den artikeloversigt, som bliver sendt fra sekretariatet hver morgen. De fleste historier handler – ikke overraskende – om regeringens 2025-plan og forslag til finansloven for næste år, som bliver offentliggjort i morgen. Jeg er lidt sent oppe, så morgenmaden bliver en hurtig og meget lidt sober blanding af kaffe og banankage, og efter det følger jeg børnene i skole.

08.00:
Journalisterne begynder at ringe for kommentarer på de forslag, som er allerede er lækket. Jeg giver ingen kommentarer.

08.30:
Jeg læser med glæde, at Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer og Dansk Erhverv anbefaler at sætte topskatten ned med fem procentpoint – det er rart at have opbakning fra erhvervslivets stærkeste organisationer.

Til frokost mødes jeg med en stor del af sekretariatet i det tætteste, Christiansborg kommer på en kantine, Snapstinget. Vi går meget op i at spise sammen så ofte som muligt, og der bliver diskuteret alt fra politik til mad og DHL-løb ved bordet. Om eftermiddagen modtager jeg en briefing af Anders om regeringens plan. Anders er tidligere blevet briefet over telefonen af Løkke. Jeg tænker umiddelbart, at det er et godt forhandlingsoplæg med mange fornuftige forslag, men ambitionsniveauet er for lavt.

Anders Samuelsen, Ole Birk Olesen og jeg mødes, og vi aftaler, hvordan vi griber resten af dagen i dag og i morgen an. Vi vil gerne købe os tid til lige at se tingene grundigere igennem, inden vi siger noget om planen, så vi beslutter at melde noget ud onsdag.

15.00:
Journalisterne begynder at ringe, og jeg giver nogle korte kommentarer til et par af de forslag, der allerede er kendt for offentligheden. Derefter henter jeg børnene fra skole, og vi skændes om, hvorvidt de må bade i svømmebassinet i haven, eller om det er for koldt. Jeg taber (som så ofte, når det gælder mine børn) diskussionen.

20.00:
Løkke fremlægger sin plan live på Facebook. Det er de ting, vi allerede blev orienteret om, blot med lidt flere detaljer. Diagnosen af Danmarks udfordringer er rigtig, men ambitionsniveauet er sat for lavt. Meget peger i den rigtige retning, så jeg kan mærke, jeg begynder at glæde mig til forhandlingerne.

21.00:
Jeg ser Ole i interview på TV2 News. Han siger, som vi har aftalt, at vi gerne lige vil vende alle tallene og detaljerne i Løkkes plan, før vi mener noget konkret. I morgen er det min tur.

Tirsdag, 30. august 2016

05.45:
Vækkeuret ringer lidt tidligere i dag end normalt, for 6.40 skal jeg ud til DR byen. Jeg skal tale med DR2 Morgen om regeringens plan. Der bliver ikke tid til morgenmad, bare kort bad, tøj på og en hyggelig snak med taxachaufføren på vej til DR-byen. I artikeloversigten, jeg får på mail, er det tydeligt, at 2025-planen og finanslovsudspillet fylder det hele igen i dag.

07.00:
I studiet hos DR2 Morgen sammen med DFs finansordfører René Christensen. Jeg forklarer, at vi opfatter regeringens plan som et forhandlingsudspil, selv om journalisterne tydeligvis ønsker sig, at vi skal reagere ved at hidse os op over, at topskattelettelserne i Løkkes udkast ikke er som vores. Vi kunne aldrig drømme om at reagere voldsomt på et udspil.

Efter interviewet taler jeg i telefonen med Katrine, der er pressechef i partiet, og vi griner lidt over, at det mest bemærkelsesværdige nok havde været, hvis Løkke havde fremlagt alle vores ønsker i sit eget udspil. Men politik er et spil, og vi spiller gerne med. Indtil videre ser vi en politisk udmelding, som er god for Venstre, så har vi en anden udmelding, der er god for os (og for Danmark), og sådan må fire partier finde hinanden inden året er omme. Ganske enkelt. Samme forklaring får TV2 News, da jeg stilles igennem dér umiddelbart efter.

10.00:
Lars Løkkes pressemøde begynder, og jeg sidder på mit kontor på Christiansborg og ser det. Statsministeren laver en god præsentation, men det skuffer mig, at regeringen vælger at spille ud med en vækst på 0,5 procent i den offentlige sektor, når Venstre gik til valg på nulvækst.

13.30:
Det første møde, som jeg deltager i, er hos erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen. Mødet indledes med en fælles frokost. Det er én af de første gange, vi mødes efter sommerferien, så stemningen er ret munter. Vi kender hinanden godt, og det er meget behageligt og kollegialt, når vi mødes bag lukkede døre.

I løbet af eftermiddagen er jeg til orienteringsmøde hos min personlige yndlingsminister, Jørn Neergaard Larsen, og til sidst - klokken 18.00 - er vi hos skatteministeren, hvor der heldigvis er pizza inden mødet. Jeg skal direkte videre efter mødet, og jeg er helt utrolig dårlig til at gå længe uden at spise, så det er både smart og nødvendigt, når måltider bliver integreret i møderne.

19.15:
Jeg tager en taxa til Rødovre og holder oplæg ved et medlemsarrangement for partiet, klokken 23 er jeg færdig og tager hjem til Gladsaxe. Det har været en hektisk, men spændende dag.

 

Onsdag, 31. august 2016

07.00:
Jeg har sovet ”længe”, og bliver vækket klokken 7.00 af Cepos’ direktør Martin Aagerup, der ringer for at spørge, om jeg vil holde et kort oplæg på Cepos’ morgenmøde i dag. Det siger jeg ja til, og får pludselig ret travlt. Gys! Morgenmaden ryger igen.

09.00:
Efter oplægget hos Cepos tager jeg sammen med Ole og et par folk fra vores sekretariat til teknisk gennemgang af regeringens plan i Finansministeriet. Her præsenterer finansminister Claus Hjort Frederiksen de helt store linjer i planen. Efterfølgende går jeg den korte tur over til Christiansborg

10.30:
LA’s folketingsgruppe afholder et telefonisk gruppemøde. Vi har indkaldt til pressemøde kl. 14.00, så de sidste ting skal lige på plads. Alle skal være med på, hvad vi har tænkt os at sige.

11.30:
Politisk leder Anders Samuelsen, Ole Birk Olesen og jeg lægger sidste hånd på den PowerPoint-præsentation, vi skal bruge på pressemødet kl. 14. Ole og jeg er egentlig kun med til ”pynt”, eller hvis nogen vil stille spørgsmål til skatte- eller finansordføreren. Vi joker lidt om, hvem af os, der trækker gennemsnittet i panelet op eller ned rent udseendemæssigt. Både Anders og jeg bliver enige om, at Ole vinder, nu hvor han har anlagt et fuldskæg.

Til frokost i 'Snapsen' er der ikke så mange fra sekretariatet med, som der plejer, for der arbejdes stadig med at forberede pressemøde og lave aftaler med de mange spørgelystne journalister. Så det bliver bare mig og min faste wingman og sparringspartner fra det politisk-økonomiske sekretariat, Kasper Strassmann.

14.00:
Pressemødet begynder kl. 14 i vores gruppelokale på Christiansborg, og det forløber fint. Vi meddeler, at intet har ændret sig (det var det, de fleste gerne ville vide). Efter pressemødet tager jeg et par samtaler med nogle journalister.

18.00:
Efter et par tv-interview og et møde puster jeg lidt ud på sofaen på pressechefens kontor og nyder at tænke på noget andet en politik. Vi skal have nogle interviews i kalenderen, men vi taler også om børn. Vi har jævnaldrende unger, og meget ens udfordringer, særligt efter travle uger som denne, hvor man ser alt for lidt til sine børn.

19.15:
Jeg tager S-toget hjem til Gladsaxe. Glæder mig til at spise aftensmad med Karen og ungerne og få hørt lidt om, hvordan deres dag har været. Der falder ro på. Efter et par travle dage skulle man tro, at det hele var ved at være overstået. Men forhandlingerne er ikke engang begyndt.

BRIAN MIKKELSEN (K)

Mandag, 29. august 2016

Weekenden gik med masser af arbejde med sommergruppemøde og hovedbestyrelsesmøde i mit parti. Så det normale pusterum før en hektisk uge har været væk.

Mandag har jeg sagt ja til at bruge det meste af dagen på at optage et DR program til ’Langt fra borgen’. Starter med morgenløbetur kl. 06.00. Derefter morgenmad med min kone Eliane og datter, hvor vi over et ristet rugbrød med spejlæg og tomat diskuterer programmet, som handler om forældrekøb af lejlighed.

Min datter Kezia går i 3.g, så hun er selvsagt interesseret i emnet, da hun vil læse på universitet til næste sommer. Morgenmaden afbrydes af nysgerrige telefonopkald fra organisationer og journalister, der vil høre mere om 2025-planen.

Alle er meget nysgerrige, og regeringen begynder at dryppe forskellige historier ud på forhånd. Bliver spurgt af Ritzau og DR og flere andre om, hvad jeg mener om regeringens forslag om at gøre det mere attraktivt at spare op til pensionen for mellemindkomstgrupper. Det er et godt forslag, som jeg støtter.

Jeg kommer for sent til DR-aftalen på Amager 08.45, bl.a. fordi jeg tager helt fejl af den tid, det tager at køre i bil gennem byen. Jeg tager normalt altid cyklen rundt i København og er derfor lidt rusten på tidsbedømmelsen, når det kommer til at tage bilen gennem byen. Godt DR-team tager imod og starter dagens imponerende program, hvor jeg skal i dialog med Lisbeth Bech Poulsen fra SF. Lisbeth er godt selskab, godt humør og engageret.

Jeg er allergisk over for katte, og det viser sig, vi skal være i flere timer i en lejlighed med to katte. Jeg har ikke taget mine piller med, så vi opgiver og finder en anden lokalitet. I ventetiden napper vi en udmærket kylling/humus-sandwich til frokost.

Jeg tjekker konstant nyheder, for mere og mere siver fra regeringens planer. Rigtig mange ringer konstant for enten at få kommentarer eller baggrundsviden. Ved ikke meget, for regeringen har holdt kortene meget tæt til kroppen. Men har fået input fra forskellige ministre om overskrifterne løbende. Får først endelig besked i weekenden og kan konstatere at ambitionsniveauet er højt uden at kende konkrete enkeltheder.

Slutter kl. 18.45 på Metropol efter at have været næsten to timer om at køre 7,8 km fra Amager til Frederiksberg. Var meget, meget utålmodig i bilen og savnede min cykel. Fik tid i bilen til snak med forskellige kommentarer, bl.a. en som gav mig nyheden om topskatte-konstruktionen som jo har skabt en del debat.

DR spørger, om jeg vil med i Deadline om aftenen, siger ja og har en snak med Martin Krasnik om indhold og form. Kører hjem og spiser aftensmad med familien, hvor vi har en lang snak om dansk politik og det amerikanske præsidentvalg, der varer helt frem til, at Kezia går i seng.

Jeg tager bilen ud til DR-byen. Kører igennem byen – heldigvis uden trafik denne gang!

I Deadline diskuterer jeg 2025-plan og proces med Ole Birk Olesen (LA) og Ren Christensen (DF), Det er en god, saglig og konstruktiv snak. Nyhedschefen Ulrik Haagerup er sent på arbejde for at være i tv studiet for at takke Krasnik for hans sidste aften som studievært på Deadline, før han bliver skrivende journalist igen. René kører med tilbage i min bil til hans lejlighed, og vi får god snak om den kommende tid.

Jeg sms’er med forskellige - også ministre - om aftenen og har en dialog med Søren Pape om indholdet af 2025-planen og vores reaktioner. Jeg arbejder til kl. 01.00, hvor jeg går i seng.

Tirsdag, 30. august 2016

Jeg står op kl. 06.00 og tager ud i kajakken. Det er godt med ro og tid til eftertænksomhed på Øresund.

Jeg mailer med vores journalister, økonomiske afdeling og Søren. Aftaler en meget konstruktiv og positiv tilgang til forhandlingerne.

Klokken 08.30 er det afsted til en hård times spinning i fitnesscentret.

Derefter telefonsnak med rådgivere og journalister og så frokost med en god ven på byens bedste sushi-restaurant, Damindra, der ligger tæt på Christiansborg.

Klokken 13.30 er jeg til møde med erhvervsministeren om 2025-planen. Jeg må erkende, at der er risiko for valg, så jeg havde også et møde med min kampagnegruppe. Så er vi forberedt, hvis det helt unødvendigt bryder sammen.

Klokken 18.00 står den på pizza og cola til middag med skatteministeren og de borgerlige ordførere.

Vi aftalte allerede tidligt om morgenen, at det er Søren (Pape Poulsen, red.), der udtaler sig på partiets vegne i dag. Men jeg snakker alligevel meget i telefon med journalister og organisationer.

Klokken 20.30 er jeg hjemme, hvor Hannah, en amerikansk studerende, er på besøg. Vi kender hendes forældre fra Washington og har lovet at tage os lidt af hende her i starten af hendes studieophold i København. Vi snakker om autoritetsforskelle på amerikanske og danske universiteter og kommer ind på vores SU-regler. For at sige det mildt, virker de ekstremt generøse for en amerikansk studerende!

Onsdag, 31. august 2016

Op og ud i kajakken klokken 06.00.

Får sagt godmorgen til mine døtre og Eliane og cykler derefter til morgenmadsmøde kl. 08.00 hos en erhvervsorganisation for at snakke om 2025-planen.

Cykler videre til møde i Finansministeriet med de øvrige partier kl. 09.00. Mødet er en teknisk gennemgang af alle nøgletallene. Derefter direkte i løb fra finansen til møde på mit kontor med en anden erhvervsorganisation kl. 10.30. Vi har en god drøftelse af konstruktive forslag til den videre proces.

Cykler videre til frokostmøde i byen med en erhvervsorganisation. Har en god snak til pariserbøf og danskvand. Det er flere år siden, jeg sidst har fået pariserbøf - jeg er mest til fisk - men den smagte himmelsk.

Derfra en hurtig cykeltur hjem og vende. Når at være hjemme 15 minutter til et koldt glas hjemmelavet hyldeblomstsaft. Det giver god energi til at cykle tilbage til borgen.

Anders Samuelsen holder pressemøde om LAs ultimatum til forhandlingerne. Tager et hurtig møde med fire af vores rådgivere for at tale om vores reaktion og bliver hurtig enige om, at vi selv har en rød linje omkring boligejernes økonomi, lettelser for lønmodtagere og erhvervslivet. Men vi vil aldrig vælte en borgerlig regering og servere statsministerposten til Mette Frederiksen.

Begge tv-stationer spørger om kommentarer. Jeg går først på TV 2 News for at fortælle, at ultimatummer ikke fungerer i et demokrati som det danske, hvor vi aldrig har flertalsregeringer. Får meget gode reaktioner fra forskellige på sms bagefter. Udenfor venter TV2 Nyhederne og bagefter DRs TV Avisen.

Tager så hen til min kontor og får en snak med min meget effektive sekretær Nina om de møder, hun har måtte aflyse de sidste par dage. De må tages de næste par uger. Cykler hjem til kampagnearbejde. Snakker med journalister på vejen, News kommer forbi igen, og jeg går live på og kommenterer på situationen tidligt på aftenen.

Jeg har aldrig haft en journalist inden for i mit hus i Hellerup, så aftaler altid at mødes ude på vejen. Det er godt vejr i dag, så det er helt perfekt, men jeg har da oplevet flere gange at måtte stå i læ under store træer eller paraply mens jeg er live på tv.

I løbet af dagen har jeg tæt dialog med vores rådgivere og Søren for at koordinere, hvad der skal ske den kommende tid. Aftenen slutter med boller i karry, en kande vand og snak med familien om dagens hektiske program.

Arbejder på mit kontor indtil midnat. Torsdagen venter med møder fra morgen til aften, hvor jeg skal i biffen med en rigtig god ven. Det glæder jeg mig til.

RENÉ CHRISTENSEN (DF)

Mandag, 29. august 2016

Vækkeuret ringer klokken 05.35 i Systofte på Falster, hvor jeg bor. Det bliver en travl dag. Jeg skal starte med budgetforhandlinger kl. 07.00 i kommunen og derefter hurtig videre til København. I dag bliver det ikke med tog. Jeg kører i bilen, da jeg har travlt.

Trafikken glider fint, og jeg ankommer til Christiansborg kl. 10.30.

Der har været masser af telefonsamtaler på vejen. Det første interview har jeg kl. 11.30 med TV 2 om 2025-planen. Spørgsmålene går blandt andet på, om Dansk Folkeparti siger ja til topskattelettelser. Det bliver et dejligt langt interview med gode muligheder for at svare. Derefter telefonsamtaler med forskellige medier omkring finanslov og 2025-plan.

Næste punkt i kalenderen er et møde med DI Industri, som længe har stået der. Mødet afholdes på mit kontor fra 12.00 til 12.30. DI vil gerne diskutere mere konkurrenceudsættelse i det offentlige.

Uden mad og drikke dur helten ikke, og det er tid til frokost i Snapstinget. Der var ikke tid til morgenmad i morges, så jeg er også sulten nu. Mens jeg spiste fik jeg svaret på lidt mails. Derpå tilbage til kontoret, hvor jeg fik ryddet lidt op mailboksen.

Klokken 15 har jeg et interview med en journalist fra DR, som laver et portræt af en politiker her på Christiansborg, som jeg har samarbejdet med.

Jeg har en fornemmelse af, at jeg skal være i København hele ugen, og jeg går i byen for at købe to skjorter – fandt dem på tilbud. Aftensmaden bestod af lidt frugt på kontoret.

Bagefter endnu et interview, denne gang med TV 2, som gerne vil være med, når jeg henter regeringens forslag til finanslov for 2017 kl 20.00 i Finansudvalget.

Klokken 20.20 ser jeg Lars Løkke Rasmussen på Facebook - DR kommer, og vi ser det sammen. Efterfølgende giver jeg et interview til DR om, hvad DF og jeg synes om indholdet i 2025-planen med i udgangspunkt i Facebook-talen.

Jeg går over i lejligheden med min kuffert og de nye skjorter og ser TV og gennemgår lige alle kommentarerne til Lars Løkke Rasmussens opslag.

Klokken 22.00 deltager jeg i Deadline sammen med Brian Mikkelsen (K) og Ole Birk Olesen (LA). Vi kender ikke hele 2025-planen, og har kun set, hvad statsministeren har sagt på Facebook, men vi diskuterer planen alligevel.

Brian Mikkelsen kører mig hjem til lejligheden i København. Status for i dag er i øvrigt 57 telefonsamtaler. Jeg siger tak for i dag og går i seng klokken 23.

Tirsdag, 30. august 2016

Jeg står tidligt op – klokken 05.30 – og stryger den nye skjorte. Bestiller en taxa og er i DR-byen klokken 06.30. Er både i P1 og DR 2 Morgen med Joachim B. Olsen. Det handler om ultimative krav fra LA og regeringens finanslovsforslag.

Telefonen ringer non-stop.

Klokken 08.00 har jeg en aftale med Radio24syv og lidt senere skal jeg i DR 2. Interviewet foregår på Christiansborg i Vandrehallen. Bagefter har jeg heldigvis lige en halv time til at læse pixi-udgaven af finanslovsforslaget en.

Klokken 11.00 har jeg møde med landinspektørernes forening. Jeg havde overvejet at aflyse mødet på denne travle dag, men min sekretær sagde, at mødet havde været flyttet flere gange i forvejen.

Har efterfølgende en times tid til at læse i finansloven inden næste møde med Vattenfall på mit kontor. Ministeren har netop fremlagt, at de kystnære vindmøller udskydes, så vi har da noget at tale om.

Senere følger jeg pressemødet, hvor Claus Hjort præsenterer hele regeringens finanslovsforslag og klokken 13.30 er jeg i debat med de Radikales Martin Lidegaard på DR 2. Vi fik god tid. Derefter er jeg til et hurtigt møde i Finansudvalget. Det var et samråd om Økonomisk Redegørelse med Finansministeren.

Klokken 15.00 er det færdigt, og jeg når lige et interview med DR omkring grøn omstilling og PSO, inden jeg klokken 16.00 er i TV2 News’ studie på Teglholmen sammen med Ole Birk Olesen (LA) Nicolai Wammen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V). Emnet var igen 2025-planen. Stemningen var god, og bagefter kørte jeg i taxa med Nicolai Wammen tilbage til Christiansborg, hvor jeg klokken 17.30 havde internt møde i DF.

Jeg når lige i Aldi inden lukketid og får købt lidt mad til køleskabet i lejligheden. Jeg skal hjem og se tv, da Kristian Thulesen Dahl er på live. Får spist lidt mad og går kold på sofaen. Har stillet telefonen om til Dorte (min sekretær) i dag. Derfor er status 17 telefonsamtaler.

Onsdag, 31. august 2016

I dag står jeg op, indenvækkeuret ringer klokken 07.30.

Jeg går i bad, og i dag bliver der også tid til morgenmad. Jeg er på kontoret klokken 08.30, hvor jeg pakker en lille mappe til teknisk briefing af regeringens Helhedsplan i Finansministeriet.

10.30 er der internt møde i DF, og jeg kommer næsten for sent til P1 Debat kl. 12.15, hvor jeg sammen med Jacob Jensen (V), Pelle Dragsted (EL) og Benny Engelbrecht (S) diskuterer 2025-plan og pensionsalder.

Klokken 13.20 spiser jeg frokost i Snapstinget, og klokken 14.00 ser jeg Anders Samuelsens pressemøde på tv. Efter pressemødet er jeg i interview på TV 2. Emnet er, om der bliver valg?

Klokken 17.50 er jeg i Radio24syv. Det handler også om muligheden for valg. Og om topskattelettelser.

Dagen slutter med at skrive spørgsmål til regeringens finanslovsforslag til den tekniske gennemgang i Finansudvalget i morgen og læse 2025-plan.