Strategen der kom ind fra venstre

Thor Möger Pedersen var den unge mand bag SFs regeringsdebut. Men det seneste år har den tidligere SF-skatteminister i stedet støbt kuglerne til Socialdemokraternes forårsoffensiv.

Thor Möger Pedersen blev som 20-årig protogé hos tidligere SF-formand Villy Søvndal, og forinden boede han som barn i bofællesskab med senere skatteminister Carsten Koch. Det seneste år har den unge socialdemokrat­ lagt i kakkelovnen til et markant politisk comeback, hvis Helle Thorning-Schmidt genvinder sit sæde i Statsministeriet. Arkivfoto: Dennis Lehmann Fold sammen
Læs mere

»Thor!,« lød det højlydt fra underviseren på statskundskabsstudiet på Københavns Universitet.

Så kunne ingen af de studerende i hvert fald undgå at bemærke, at landets tidligere skatteminister nu fik sin opgavebesvarelse tilbage. I et økonomifag.

Midtvejs i denne snart forhenværende regeringsperiode var Thor Möger Pedersen slået tilbage på skolebænken. Havde titel af eksminister allerede i sine sluttyvere. Færdig i SF og nu i stedet medlem hos et socialdemokrati midt i meningsmålingernes søle.

Men uendelig meget kan som bekendt ske på bare få år i dansk politik. Og genvinder Helle Thorning-Schmidt (S) i næste uge førstevælgertjansen til regeringskontorerne, vil det i lige så høj grad være et bemærkelsesværdigt comeback for Thor Möger Pedersen som for statsministeren selv.

I det seneste år har Villy Søvndals gamle protegé nemlig været på den socialdemokratiske lønningsliste, haft sin gang i partiets sekretariat og bestridt titlen som »udviklingschef«. Bag denne titel gemmer sig bagmanden for regeringspartiets hidtil succesfulde forårsoffensiv.

Den begyndte allerede med statsministerens nytårstales afsluttende ord, »Det Danmark, du kender«, der kickstartede årets første S-kampagne. Herefter reklamerede partiet for sit nye udlændingeudspil med plakaterne »Kommer du til Danmark, skal du arbejde«, der blev efterfulgt af budskabet om, at »Vi skal videre«.

Trumfen blev sat, da Socialdemokraterne i en reklame gik til angreb på Venstres ønske om et såkaldt udgiftsstop.

»Du kan være sikker på, at Lars Løkke altid kommer med en regning – og at andre kommer til at betale,« skrev regeringspartiet i annoncen. Illustreret med et lidet flatterende foto af Venstre-formanden på en baggrund af bilag. Smædekampagne, lød det fra mange.

Tre uger senere udskrev Thorning folketingsvalget.

Allerede før Socialdemokraterne fra nytår lod kampagneskytset rulle, lod Venstres Claus Hjort Frederiksen da også sine facebookvenner vide, at han i det kommende år ville »holde øje med Thor Möger«.

»Han er en kynisk herre, det ved vi alle sammen, og jeg må indrømme, at jeg har svært ved at forestille mig, at han kun sidder og politikudvikler til Socialdemokraternes valgkamp,« lød det fra den tidligere finans- og beskæftigelsesminister.

For få uger siden var det så partifællen Søren Pind, der i Jyllands-Posten harcelerede mod den socialdemokratiske kampagnemaskines »studentikose angreb, planlagt af Thor Möger«.

Tavshed i S-lejren

Mens man i Venstre altså gerne ytrer sin offentlige mening om Thor Möger Pedersens virke, har hovedpersonen derimod selv nedlagt radiotavshed, siden han i foråret 2014 bekendtgjorde sin nye rolle som S-embedsmand med denne Facebook-salut:

»Løkke vil skære ned på vores fælles velfærd og genindføre de ydelser, der fastholdt mennesker i fattigdom. Omvendt skaber regeringen med S i spidsen tusindvis af arbejdspladser og passer på vores velfærdssamfund.«

Budskabet var næsten identisk med det, som Helle Thorning-Schmidt har gentaget igen og igen før og efter valgudskrivelsen. Eksemplificeret med Socialdemokraternes valgudspil på 39 mia. kroner til velfærd kontra Løkkes såkaldte »udgiftsstop«.

Blandt de øvrige socialdemokrater er lysten til at udtale sig om »arkitekten«, som Thor Möger Pedersen for nylig blev tituleret af politisk kommentator Jarl Cordua, tilsyneladende lille. Berlingske har forgæves forsøgt at få en række centrale S-folk og Thor Möger Pedersen selv i tale om hans rolle.

I efteråret lod partisekretær Lars Midtiby dog Ekstra Bladet forstå, at Möger foruden kampagnearbejdet spillede en rolle i oprettelsen af det kontroversielle »Erhvervsforum Vækst DK«. En socialdemokratisk pengeindsamlingsklub med tidligere skatteminister Carsten Koch i spidsen, der til forveksling ligner Venstres og de Konservatives ditto.

Netværket stammer helt fra barndommen

Thor Möger Pedersen har kendt Carsten Koch, siden han næppe anede, hvad politik var. Som barn boede de to senere skatteministre i samme bofællesskab. Hans far, Torben Möger Pedersen, er administrerende direktør i PensionDanmark, og netværket er så at sige kommet ind med modermælken.

Det politiske af slagsen blev kun større, da han i en alder af 20 år blev Villy Søvndals protegé og var med til at sikre folkesocialisterne et kanonvalg halvandet år senere. Herefter begyndte et tæt samarbejde med Socialdemokraterne og ikke mindst Henrik Sass Larsen, der dengang var politisk ordfører, med en S-SF-regering som det erklærede mål.

Aksen krakelerede som bekendt. Både S og SF måtte lide den tort at gå i regering på de Radikales nåde ved folketingsvalget i 2011, og Thor Möger Pedersen fik kun ét år som skatteminister, inden Annette Vilhelmsen skrev ham en fyreseddel.

Senere »skiftede« han med et sportsudtryk til Socialdemokraterne. Kom ind fra venstre og har altså nu genoptaget sin gamle rolle som campaigner med formålet at vinde arbejderne tilbage over midten fra Dansk Folkeparti. Og det er nu engang måske også lettere som socialdemokrat end som SFer.