Stramning af børneattest-lov kan skade foreningslivet

Nyt forslag fra Dansk Folkeparti (DF) vil ifølge repræsentanter for foreningsdanmark gøre det svært for udlændinge at have med børn at gøre i idræts- og foreningslivet. Forslaget møder da også bred modstand hos de øvrige partier.

»Hvis en pædofil kan hoppe over grænsen og få arbejde med vores børn, er det et problem. Og hvis de ikke har en attest, kan de ikke arbejde med vores børn. Jeg har ingen skrupler ved at udelukke dem,« siger Pernille Bendixen (DF). (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

»Husk børneattesten på nye trænere,« står der skrevet på en baggrund af børnehænder på en glasdør, når du åbner Dansk Idræftsforbunds hjemmeside.

Børneattester er tydeligvis vigtige for foreningerne, men loven om attesterne gør også, at de rekordmange flygtninge, der skal integreres, ikke må arbejde med børn fra dag ét. Det gør de alligevel nogle steder, og det dilemma prøver den ansvarlige minister Bertel Haarder (V) lige nu at finde løsninger på.

Men Dansk Folkeparti vil ikke vente på ministeren. De vil med et beslutningsforslag stoppe adgangen til, at man overhovedet kan arbejde med børn og unge, hvis man ikke har været i landet i ti år og kan fremvise en uplettet børneattest for den tidsperiode.

»Hvis en pædofil kan hoppe over grænsen og få arbejde med vores børn, er det et problem. Og hvis de ikke har en attest, kan de ikke arbejde med vores børn. Jeg har ingen skrupler ved at udelukke dem,« siger Pernille Bendixen (DF).

Den 10. februar skrev Berlingske, at flygtninge står til at blive udelukket fra en fjerdedel af de offentlige arbejdspladser, da de ikke lever op til kravene til børneattester. Med DFs forslag vil foreningslivet blive lukket land for alle udlændinge med under ti år i Danmark. Det vil således også ramme f.eks. svenske sportstrænere, og flygtninge som har været i Danmark i otte eller ni år. Forslaget skal førstebehandles fredag, og forslaget får en hård modtagelse.

På trods af de store foreningers ihærdige fokus på at gøre foreningslivet sikkert for børn og unge modsætter de sig nemlig DFs forslag, som ifølge dem vil være ødelæggende for både foreningsliv og integration.

Tre af de største repræsentanter for foreningslivet DGI, DIF og DUF er gået sammen i fælles modstand mod DFs forslag. Søren Møller fra DGI mener, at foreningslivet er et optimalt sted at integrere nye danskere, og derfor vil DFs forslag skade både integration og foreningsliv.

»Den teoretiske risiko, man vil forebygge ved at lave den her skærpelse, står ikke mål med den skade, det kan forvolde,« siger Søren Møller og uddyber:

»Det her kan eksempelvis udelukke den 16-årige afghanske pige, som har været i Danmark i otte år fra at blive fodboldtræner. Vi synes, det er vigtigt, at unge mennesker kan få den indføring i det danske samfund, som det er at blive del af et netværk og være med til at tage et ansvar,« siger Søren Møller.

Venstre er enig med DF i, at man skal finde løsninger, som beskytter børnene, men de mener ikke, at forslaget om at udelukke alle over en bred kam løser problemet.

»Børnenes tarv er nummer ét i det her, men det kan vi godt mene, samtidig med at vi finder en lidt blødere måde, end DF lægger op til,« siger kulturordfører Britt Bager (V).

Mogens Jensen (S) mener, at man skal lytte til foreningsliv og kommuner, og at DFs forslag skaber flere problemer, end det løser.

»Vi mener, man kan håndtere problemet uden at indføre den rigide regel, som DF lægger op til. Man kan lave screeninger, man kan lave mentorordning. og man skal lave tydelig beskrivelse af, hvilke opgaver man kan udføre, hvis det ikke er muligt at indhente en attest,« foreslår den socialdemokratiske kulturordfører.

Fra De Radikale, Alternativet og Liberal Alliance er meldingen, at de også stemmer imod DFs forslag.