Stram økonomiaftale for regionerne på plads

Efter hårde forhandlinger har regeringen og regionerne indgået en aftale om næste års økonomi. Formanden for regionerne kalder resultatet "acceptabelt".

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Regioner og regeringen er efter usædvanligt svære forhandlinger torsdag blevet enige om, hvor mange penge regionerne har at rutte med næste år.

Det velkendte årlige produktivitetskrav på to procent fortsætter, og så tilføres 200 millioner kroner i 2017.

Aftalen er kommet på plads efter et forhandlingsforløb, hvor især spørgsmålet om travlheden blandt de ansatte på landets sygehuse har været i fokus. Men aftalen giver et løft af sundhedsvæsenet, lyder det fra regeringen.

- Vi har indgået en aftale, som sikrer en ansvarlig økonomisk ramme for regionerne. Det er nødvendigt, når vi ser på det begrænsede offentlige råderum de kommende år, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse.

- Samtidig sikrer vi et trygt og godt sundhedsvæsen, som er et højt prioriteret område for regeringen.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), vil hellere kalde aftalen for "det muliges kunst".

- Det er et for os acceptabelt resultat - tidernes ugunst taget i betragtning, sagde han flankeret af finansminister Claus Hjort Frederiksen og sundhedsminister Sophie Løhde (V) efter forhandlingerne.

Sygehusene har i mere end ti år skullet øge produktiviteten med to procent årligt.

Danske Regioner, der driver landets sygehuse, har slået på, at de ansatte nu løber så stærkt, at der ikke længere kan effektiviseres lige så meget, som der er blevet i de seneste år.

Men trods striden om effektivisering lykkedes det alligevel Bent Hansen og Claus Hjort Frederiksen at indgå en aftale.

Professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) vurderer, at det er en meget stram økonomiaftale, der er indgået mellem regeringen og regionerne.

- Men det var også forventeligt, siger han.

- Sidste år blev der givet relativt meget til sundhedsvæsenet, og derfor var det forventeligt, at der ikke var meget at komme efter i år, siger Jakob Kjellberg med henvisning til, at sundhedsvæsenet sidste år fik tilført 2,4 milliarder kroner.

/ritzau/