Straffrit at kalde Løkke »svindler«

Angiveligt rettes der injurier mod Lars Løkke Rasmussen i kommentarer på Lykketofts facebookside, vurderer to eksperter. Alligevel mener de, at det er straffrit at kalde statsministeren for svindler.

Mogens Lykketoft ønsker ikke, at give Lars Løkke Rasmussen en forklaring, selv om statsministeren i går udbad sig en sådan med ordene: »Forklar dig, forsvar dig, men lad være med at gemme dig. Det er på ingen måder værdigt.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Alle ved da, at Lars Løkke er en svindler ...«

»Løkkes GGGI-sager havde givet menigmand flere svindelsager på halsen ...«

»Lars Løkke Rasmussen er en kedeligere og mere farveløs (typisk dansk) udgave af Berlusconi ...«

Sådan lyder nogle af kommentarerne i en facebooktråd på Mogens Lykketofts profil under et opslag, hvor den nuværende formand for FNs Generalforsamling giver sit sidste ord i sagen om den omstridte fødselsdagstale. En sag, der altså fortsætter med at producere giftige bemærkninger.

Netop sådan indledte Lykketoft den også, da han ifølge en e-mail, som gengav talen, blandt andet sagde om Thorning-regeringens indsats før folketingsvalget i juni sidste år og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

»Det er sørgeligt, at den forrige regering var så talent- og profilløs, at den banede vejen tilbage for den lille svindler, der nu er statsminister.«

De efterfølgende kommentarer i tråden på Mogens Lykketofts facebookprofil fik sent tirsdag aften statsministeren til tasterne på sin facebookprofil:

»Netop den attitude legitimerer nu, at der på hans Facebook-side skrives den ene injurierende kommentar efter den anden, som kunne holde den halve advokatstand i beskæftigelse, hvis ellers jeg tog det hele alvorligt. Det er – undskyld mig – for sølle,« skriver Lars Løkke Rasmussen (V) og kommer med en klokkeklar opfordring til Mogens Lykketoft:

»Forklar dig, forsvar dig, men lad være med at gemme dig. Det er på ingen måder værdigt,« fastslår statsministeren.

Mogens Lykketoft ønskede i går ikke at tage opfordringen op, lod hans rådgiver forstå.

Mette Frederiksen: »Ikke ordentligt«

Derimod tager Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, afstand til Lykketofts nedsættende bemærkninger.

»Selvfølgelig er det ikke ordentligt at kalde andre med de ord, som Lykketoft gør,« siger S-formanden til Ekstra Bladet.

Efter at være blevet gjort bekendt med en række af kommentarerne på Lykketofts facebooktråd afviser forskningschef i medieret ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Vibeke Borberg, heller ikke, at enkelte facebookbrugere kan have skrevet injurierende om statsministeren i det omtalte kommentarspor.

»Hvis de indeholder grove beskyldninger om strafbare forhold eller amoralske forhold, og de er udbredt til en videre kreds, hvilket de formentlig vil være på Facebook, så kan de falde ind under kategorien injurier,« siger Vibeke Borberg.

Også Sten Schaumburg-Müller, professor i medieret ved Syddansk Universitet, mener, at nogle af kommentarerne befinder sig i gråzonen.

En af de stærkeste kommentarer på Lykketofts tråd kommer fra den tidligere forbundsformand for 3F, Poul Erik Skov Christensen:

»Kære Mogens, lad nu være med at give en undskyldning for noget til nogen. Please ... Det er jo en kendsgerning, at besynderlige sager med rod, bortforklaringer, manglende betalinger osv., har klæbet sig til Lars Løkke, som til en småsvindlende brugtvognsforhandler.«

Det springende punkt i sagen er ifølge de to eksperter, om man vurderer kommentarerne som meningstilkendegivelser eller reelle beskyldninger. I det lys vurderer de ikke, at den gennemgående kommentar i tråden om Løkke som en »svindler« er injurierende. Vurderingen bygger de blandt andet på Lars Løkke Rasmussens historik og uheldige sager.

Løkke skal kunne tåle mere end andre

»Man må tage med i betragtningen, om det overhovedet har noget på sig. Og man må sige, at det jo ikke er grebet ud af den blå luft. Lars Løkke Rasmussen har jo haft problemer med bilagsrod og rejsesager. Det gør ham ikke til en svindler i straffelovens forstand, men jeg vil mene, at man godt må sige det om ham i en sammenhæng som den her,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Vibeke Borberg er af samme opfattelse.

»Det er en utrolig konkret vurdering for domstolene i de enkelte kommentarers tilfælde. Men i forhold til det gennemgående udsagn om, at Lars Løkke Rasmussen er en »svindler«, hælder jeg mest til, at man vil se det som en meningstilkendegivelse og en karakteristik under inddragelse af den historik, statsministeren har, mere end man vil se det som konkrete beskyldninger. Og det er ligesom der, grænsen skal drages,« siger hun.

 

Eksperterne hæfter sig desuden ved, at en offentlig person som Lars Løkke Rasmussen skal kunne stå model til mere end almindelige mennesker, men understreger, at det selvfølgelig ikke retfærdiggør ubegrundede anklager.

Statsministeriet oplyser til Berlingske, at der ikke vil blive anlagt en sag..