Strafferetseksperter kritiserer ny bandepakke

Flere forsvarsadvokater og strafferetseksperter mener, at politikerne blander sig i den dømmende magts arbejde med den nye bandepakke.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens nye bandepakke går for langt i sit forsøg på at detailregulere straffene for landets bande- og rockermedlemmer.

Sådan lyder kritikken ifølge Politiken fra en række forsvarsadvokater og strafferetseksperter.

Henrik Stagetorn, der er formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, er betænkelig ved, at justitsminister Morten Bødskov (S) lægger op til skærpet straf for ulovlig våbenbesiddelse.

»Lovudkastet indeholder nogle ret præcise anvisninger på, hvordan straffen bør være efter lovgivers mening, og det synes jeg er uheldigt, for derved blander man jo den lovgivende og dømmende magt sammen,« siger han til Politiken.

Formanden for Den Danske Dommerforening, Mikael Sjöberg, påpeger over for avisen, at en meget detaljeret beskrivelse af straffene risikerer at fjerne domstolenes skøn.

Også Vagn Greve, der er professor i strafferet, er bekymret over den nye bandepakke. Han peger blandt andet på, at det udgør et problem for retssikkerheden, at regeringen vil tillade, at der gives afslag på prøveløsladelse til personer, der alene har en løs tilknytning til rocker- og bandemiljøet.

»At holde en person inde i et fængsel, hvor den pågældende ikke skulle være efter de almindelige regler om prøveløsladelse, fordi nogle andre render rundt ude i samfundet og laver kriminalitet, det er i sandhed at rette bager for smed. Det er dybt urimeligt,« siger han til Politiken.