Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Regeringen, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten er onsdag nået til enighed om at bruge små 800 millioner kroner til køb af 67 dobbeltdækkervogne. Desuden bliver der reserveret omkring 420 millioner kroner til køb af el-lokomotiver, oplyser Transportministeriet.
De 67 dobbeltdækkervogne kører i dag allerede på de danske skinner via en lejekontrakt, men med købet er man sikret mod problemer i fremtiden, forklarer transportminister Magnus Heunicke (S).
»Jeg er tilfreds med, at vi med et bredt flertal sikrer, at der ikke vil komme kaotiske tilstande i togene, når lejekontrakten på de 67 dobbeltdækkervogne, som hver dag bruges af tusindvis af passagerer, udløber,« udtaler han i forbindelse med aftalen og uddyber:
»Samtidig skaber vi med nye el-lokomotiver mulighed for en mere miljøvenlig og driftsikker togdrift på de danske skinner.«
Dobbeltvognene skulle leveres tilbage efter 2016, hvor kontrakten udløb, men med købet har man dækket sig ind, hvis der skulle opstå yderligere problemer med IC4-togene, forklarer Heunicke.
»Med aftalen undgår vi en situation, hvor vi skulle satse på, at IC4-togene pludselig ville køre problemfrit for at kunne dække det fremtidige pladsbehov,« siger transportministeren.
Pengene til dobbeltdækkervognene og el-lokomotiverne bliver finansieret af de 1,2 milliarder kroner, der blev afsat til indkøb af el-tog i med aftalen om »Bedre og Billigere Kollektiv Trafik« fra juni 2012.
De 67 dobbeltdækkervogne har ifølge Transportministeriet omkring 7.200 pladser, der svarer til pladserne i omkring 35 IC4-togsæt, og de skal hovedsageligt bruges i den sjællandske regional- og pendlertrafik.
Oprindeligt var det planen, at de dyre og udskældte IC4-tog skulle indsættes på landsplan, og at de IC3-tog, der i dag kører mellem de største byer i landet, skulle indsættes i lokaltrafikken i den østlige del af Danmark.
IC4-togene har gennem årene været ramt af adskillige tekniske fejl, og i slutningen af februar gik et IC4-tog i stå under Storebælt med det resultat, at passagererne måtte evakueres over i et andet togsæt.