Stort flertal ønsker opgør med retsforbeholdet

Venstres og Dansk Folkepartis vælgere er blevet mere positive over for at afskaffe retsforbeholdet. Debatten handler for meget om politisamarbejde, mener DF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsministerens varsling af en folkeafstemning om retsforbeholdet ser ud til at have en positiv effekt på vælgerne. Et klart flertal ønsker enten at komme helt af med den 21 år gamle EU-undtagelse eller at erstatte den med en ny tilvalgsordning. Og flertallet er vokset siden juli i år.

Færre end hver fjerde, 23 procent, af vælgerne ønsker nu at bevare forbeholdet, som det er i dag.

Det viser en meningsmåling foretaget af YouGov for tænketanken Europa blandt 1.018 repræsentativt udvalgte danskere. 54 procent af de adspurgte siger ja til en af de to modeller, mens kun 23 procent ønsker at bevare det retlige forbehold, som det er i dag.

En tilsvarende måling i juli viste, at 51 procent af danskerne ønskede et opgør med forbeholdet, mens 28 procent ønskede at bevare det. Flere end hver femte vælger har dog stadig ikke besluttet sig.

Folketingets EU-positive partier er i de kommende måneder indkaldt til forhandlinger med regeringen om, hvordan en afstemning kan skrues sammen. Regeringen og de øvrige ja-partier ønsker en tilvalgsordning, hvor Danmark selv kan bestemme, hvilke områder vi deltager i inden for det retlige EU-samarbejde.

Det svarer meget præcist til, hvad danskerne ønsker. Undersøgelsen fra YouGov viser, at et meget stort flertal af vælgerne mener, at Danmark skal med i det europæiske politisamarbejde Europol, fælles regler for forbruger- og databeskyttelse, fælles konkursregler og fælles anklagemyndighed.

Til gengæld er der et flertal imod dansk deltagelse i samarbejdet om fælles regler om indvandring, asyl og grænsekontrol. Her siger 42 procent nej til fuld dansk deltagelse, mens 36 procent siger ja.

Holdningsskifte hos DFs vælgere

Dansk Folkeparti tegner sig for det største holdningsskifte. Et flertal på 54 procent af DFs vælgere mener nu, at vi enten skal afskaffe forbeholdet eller ændre det til en tilvalgsordning, hvilket strider imod partiets linje.

Partiets EU-ordfører, Pia Adelsten, mener, at politisamarbejdet, som Danmark risikerer at ryge ud af, har fyldt for meget.

»Det bekymrer mig, at så mange er positive over for en tilvalgsordning, for jeg mener, det er en glidebane. Det vil fremover være et flertal i Folketinget, der bestemmer, om vi skal være med eller ikke med i et samarbejde – og ikke befolkningen.«

Socialdemokraternes EU-ordfører, tidligere justitsminister Morten Bødskov, mener derimod, at det er ved at gå op for vælgerne, at »retsforbeholdet kun gavner de kriminelle«.

»Der er ikke brug for mindre, men mere samarbejde om grænseoverskridende kriminalitet. Derfor skal vi være med i politisamarbejdet. Og samtidig fastholde vores undtagelser på udlændingeområdet,« siger han.Folkeafstemningen skal finde sted efter næste valg. Men hvorfor ikke tage den med det samme, hvis flertallet er der?

»Det er vigtigt, at vi får tid til at diskutere den situation, at Danmark vil blive smidt ud af det europæiske politisamarbejde,« siger Morten Bødskov.