Storstilet asylstramning har kun ramt 59 flygtninge

Siden februar er asylansøgere i 59 tilfælde blevet ramt af regeringens stramning af asylreglerne. Det er mindre end hver tyvende.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens kontroversielle asylstramning viser sig nu at ramme et ganske begrænset antal asylansøgere.

Fra 20. februar til 9. april i år har Udlændingestyrelsen således meddelt i alt 1.606 opholdstilladelser til asylansøgere efter udlændingelovens paragraf 7. Af dem fik 59 personer den såkaldte »midlertidige beskyttelsesstatus,« som var regeringens nye kategori i asylsystemet.

Dermed rammer stramningen under fire procent af de asylansøgere, som kommer til Danmark.

Det fremgår af et svar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) til Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V).

Asylstramningerne betyder, at flygtninge, der ikke er individuelt forfulgt i hjemlandet, men i dag alene opnår beskyttelsesstatus på baggrund af de generelle forhold i hjemlandet - som eksempelvis borgerkrigen i Syrien - nu kun vil få en tidsbegrænset opholdstilladelse.

Som udgangspunkt skal personer på midlertidig opholdstilladelse have fornyet deres beskyttelsesstatus efter et år i landet og herefter hvert andet år. De flygtninge, der blot opnår midlertidig opholdstilladelse, mister samtidig en række rettigheder.

Mette Frederiksen betoner, at der fortsat er tale om en stramning, og henviser til, at man også skal forholde sig til opholdsgrundlag og indrejsetal:

»Der er sket et meget markant fald i antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark - også sammenlignet med vores nabolande,« siger hun.

Under behandlingen af regeringens lovforslag i efteråret blev tilstrømningen af asylansøgere heftigt debatteret, og både de borgerlige partier og regeringen foreslog hver især stramninger. Venstres Karsten Lauritzen er da heller ikke imponeret over de nye tal:

»Regeringens stramninger af asylpolitikken, som man kan se overalt på busskure og busser, rammer 3,5-4 procent. Det synes jeg ikke, er voldsomt imponerende, og det bekræfter mig i, at det var korrekt, da vi i Venstre sagde, at der var tale om en mikrostramning.«

Af de 59 personer, der har fået midlertidig beskyttelsesstatus, er 26 syriske statsborgere, mens 33 er statsløse.