Store skiftedag

Mandag sagde 20 socialdemokratiske og radikale ministre farvel, og 17 Venstre-ministre sagde goddag. Der blev grint og grædt, afleveret spidse kommentarer og hittepåsomme gaver. Nu begynder arbejdet med at omdanne et regeringsgrundlag til virkelighed for den mindste mindretalsregering i 42 år.

»Det vigtigste, man kan gøre som statsminister, er at sørge for, at ens parti ikke går frem,« sagde Helle Thorning-Schmidt (S) til sin afløser, Lars Løkke Rasmussen (V), under gårsdagens overdragelsesforretning i Statsministeriet, inden hun overrakte ham en pose med stjernepyntet EU-merchandise. »Herreunderbenklæder må du selv sørge for,« tilføjede den afgående statsminister, inden hun selv modtog fire billetter til Grøn Koncert og en selfiestang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsministeriet, kl. 13.00

»Så står vi her igen«

Da Lars Løkke Rasmussen (V) en septemberaften for knap fire år siden måtte afgive statsministerposten til Helle Thorning-Schmidt (S), var det med ordene: »Jeg afleverer nøglerne til Statsministeriet. Og jeg vil bare sige: »Kære Helle. Pas godt på dem. De er kun til låns««.

Han sagde det med en selvsikkerhed, der trods et samlet valgnederlag kom af at have landet Venstre som landets største parti. Det var dengang. Mandag var rollerne byttet om:

»Så står vi her igen,« sagde Løkke.

»Ja, vi kan ikke blive ved på den måde,« svarede Thorning.

Løkke mødte op for som varslet at få nøgler og titel tilbage, men det skete som chef for et minimeret Venstre og for en historisk lille mindretalsregering. Thorning har igen gjort sit parti til landets største; til gengæld måtte hun – berørt – sige farvel til sin arbejdsplads, hvor hun ifølge departementschef Christian Kettel Thomsen havde været en hjertevarm, sej chef.

Thorning sagde ironisk til Løkke, at »det vigtigste, man kan gøre som statsminister, er at sørge for, at ens parti ikke går frem«, før hun overrakte ham en pose med stjernepyntet EU-merchandise (paraply, kop og strømper, men »herreunderbenklæder må du selv sørge for«, sagde Thorning); en reminder om, at Løkke skulle passe på Europa-politikken trods det ventende samarbejde med EU-skeptiske DF.

Lars Løkke kvitterede – måske overraskende for vælgerne efter en barsk valgkamp – med en varm tale til Thorning, som han blandt andet roste for politisk at »have gjort det nødvendige«, og på det personlige plan for at være »en perfekt mor«, der nu ville få lidt mere tid til familien. Derfor overrakte han Thorning fire billetter til Grøn Koncert og – drillende – en selfiestang.

Finansministeriet kl. 14.00

»På én eller anden måde får jeg altid en svedig entré i Finansministeriet«

»Du skal bare huske at henvise til Thorning og Corydons opsving, hver gang du nævner jobtallene,« formanede Bjarne Corydon (S) i sin overdragelsestale til Claus Hjort Frederiksen (V), som både er den afgående finansministers forgænger og efterfølger på posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

I Finansministeriet var det ligesom i Statsministeriet ikke et goddag til en ny chef, men et gensyn. I september 2011 overdrog Claus Hjort Frederiksen (V) finansministerposten til den dengang næsten ukendte Bjarne Corydon (S). Mandag vendte Hjort tilbage:

»På én eller anden måde får jeg altid en svedig entré i finansministeriet,« sagde en humoristisk Hjort Frederiksen med svedperler på panden – og med henvisning til den famøse augustdag i 2009, hvor han kampsvedende fremlagde et underskudsramt finanslovsforslag. Siden da er Danmarks økonomi bedret, og finanskrisen er afblæst:

»Du skal bare huske at henvise til Thorning og Corydons opsving, hver gang du nævner jobtallene,« formanede Bjarne Corydon i sin overdragelsestale, før han fortsatte:

»Du skal vide, Claus, at du har min personlige respekt (...) Du har et godt hoved, og du har en bred ryg, det kan enhver se. Den vigtigste legemsdel for en finansminister er dog bagdelen, for man skal sidde igennem utroligt meget. Der kan du også være med,« sagde Corydon, der som gave bl.a. overrakte Hjort John F. Kennedys Pulitzer-vindende bog »Profiles of Courage« – om politikere, der turde gå imod deres eget bagland.

Hjort Frederiksen roste omvendt Corydon for at være en »ordholdende«, »ordentlig« og »kontant« politiker:

»Det er så med alle dine kvalifikationer mærkeligt, at jeg har brugt de sidste tre et halvt år på at drive dig ud af jobbet. Men sådan er politik jo,« sagde Hjort Frederiksen, der nu står foran opgaven med at balancere Venstre og Liberal Alliances ønske om nedbringelse af de offentlige udgifter med bl.a. Dansk Folkepartis velfærdskrav.

Udenrigsministeriet kl. 14.00

»Jeg har et håb om, at den kunne være nok til at tilfredsstille din nye chef. Her tænker jeg på Thulesen Dahl«

Ministeroverdragelse Udenrigsministeriet Martin Lidegaard og handels-og udviklingsminister Mogens Jensen overdrager til Kristian jensen. Ulrik Vestergaard Knudsen Departementschef i Udenrigsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, overtog ikke bare et, men to ministerier mandag eftermiddag, nemlig Udenrigsministeriet og Udviklingsministeriet.

Martin Lidegaard (R) og Mogens Jensen (S) måtte derfor i fællesskab sende stafetten og en enorm stab af embedsmænd videre til et ministerium, der ikke har været mere omfattende, siden Uffe Ellemann-Jensen var udenrigsminister i 1980erne. Kristian Jensen kommer i sit nye virke blandt meget andet på den i rød blok meget upoplære opgave at skære udviklingsbistanden ned fra de nuværende 0,85 pct. af BNI til 0,7 pct.

Af Martin Lidegaard fik han imidlertid en meget symbolsk lille LEGO-opstilling; nemlig en grænsebom:

»Jeg har et forfængeligt håb om, at den kunne være nok til at tilfredsstille din nye chef. Her tænker jeg på Kristian Thulesen Dahl. Jeg håber, at I kan nøjes med den,« sagde Martin Lidegaard til latter fra embedsmændene.

Justitsministeriet kl. 14.30

»Der er en ny sherif i byen«

»Det med at være sherif vil jeg nok hellere have, at du leger derhjemme end her i ministeriet,« sagde Mette Frederiksen (S), der i går overdrog Justitsministeriet til Søren Pind (V), som også fik sangbogen »De små synger« med i pakken som en stikpille til V-regeringens tanker om at indføre sanktioner for kriminalitet til børn ned til 12 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Da det blev offentliggjort, at Søren Pind er ny justitsminister, skrev han selv på Facebook: »Der er en ny sherif på vej til byen. Der vil blive slået hårdt, men retfærdigt ned. Barmhjertighed vil også indgå. I nødvendigt omfang.«

Derfor fik han som gave en legesherifstjerne af den nyslåede socialdemokratiske formand, men nu tidligere justitsminister, Mette Frederiksen (S), da hun videregav posten.

»Det med at være sherif vil jeg nok hellere have, at du leger derhjemme end her i ministeriet,« sagde Frederiksen, der også gav den ofte syngende Søren Pind sangbogen »De små synger«; en stikpille til V-regeringens tanker om at indføre sanktioner for kriminalitet til børn ned til 12 år.

Søren Pind kvitterede med en Nespresso-maskine, som med hans ord kunne brygge kaffe efter enhver farve og smag. Og sagde desuden til sine nye medarbejdere, at »jeg er umanerligt stolt over at være jeres frontkæmper og første mand og samtidig den, der prøver at sikre, at frihed og tryghed kan gå hånd i hånd.«