Store partier tavse om Lykketoft-plan

Ideen om at få hemmelige politiske sponsorer frem i lyset bliver vel modtaget af indenrigs­minister Margrethe Vestager (R). Men det er uvist, om Folketingets to største partier kan bakke op.

Formand for Folketinget Mogens Lykketoft (S) ønsker større gennemsigtig om partistøtte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er store interesser på spil, når partierne på Christiansborg efter planen skal forhandle nye partistøtteregler efter sommerferien.

Selv om Europarådet, eksperter og de mindre partier i årevis har kritiseret reglerne for manglende åbenhed, er de stort set ikke blevet ændret siden 1995.

Når det ømtålelige emne diskuteres på Christiansborg, finder de to største partier ofte sammen om at beskylde hinanden for dybt lyssky metoder i omgangen med private støttemidler, oftest efterfulgt af politiske krav som modparten umuligt kan acceptere.

Socialdemokraterne mener, at Venstre omgås reglerne ved at kanalisere pengene igennem de såkaldte pengeklubber, hvor erhvervsledere bidrager anonymt mod at deltage i lukkede møder med blandt andre V-formand Lars Løkke Rasmussen. Og det vil de have bremset.

Venstre afviser, at indbetalingerne overstiger grænsen på 20.000 kroner, men beskylder omvendt Socialdemokraterne for reelt at modtage langt mere privat støtte, end deres regnskaber lægger op til. Ifølge de borgerlige giver fagbevægelsen millioner af kroner i indirekte støtte til Socialdemokraterne ved at lancere annoncekampagner i aviserne, der favoriserer de røde partier.Derfor er det opsigtsvækkende, når folketingsformand Mogens Lykketoft (S) har arbejdet et år på en ny model for reglerne om partistøtte, der tager højde for kritikken fra begge lejre ved at foreslå, at begge former for støtte modregnes i de offentlige midler til partierne.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, kalder dog ideen om mere offentlig støtte på bekostning af den private for »uspiselig«. Men ellers har han ikke meget at sige.

»Jeg vil forhandle med regeringen og ikke med Mogens Lykketoft. Indtil da har jeg kun skuldertræk tilovers for hans forslag.«

Socialdemokraternes partisekretær, Lars Midtiby, forsikrer, at han ønsker mere »åbenhed«, og at han hilser forslagene fra Lykketoft »velkommen«, men han vil ikke kommentere ideerne eller uddybe, hvad der er Socialdemokraternes politik på området.

Forhandlingerne om partistøttereglerne er forankret hos økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der satser på at begynde forhandlingerne efter sommerferien.

Hun er enig i Lykketofts ideer om mere åbenhed om navne og sponsorbeløb.

»Det er vigtigt, at folk ved, hvor pengene kommer fra. Men det beløb, man må give anonymt, skal være så tilpas stort, at man ikke får udleveret en medlemsliste, når man læser partiregnskaberne. Et par tusinde kroner er ikke meget i den sammenhæng, men jeg er enig i, at den nuværende grænse på 20.000 kroner er alt for høj,« siger Margrethe Vestager, der har modtaget ideerne fra Lykketoft og derudover vil nedsætte et »hurtigtarbejdende udvalg«, som også skal kigge på sagen.

En afgift på ytringsfrihed

Hun vil derfor vente med at kommentere Lykketofts forslag om at hæve den offentlige partistøtte og modregne den private. Hun er dog klar i mælet om, at den indirekte støtte ikke bør modregnes.

»Når jeg læser ideen om, at et parti skal betale afgift, hvis andre ytrer sig politisk gennem annoncer, synes jeg, det lyder som en afgift på ytringsfrihed, og det bryder jeg mig ikke om,« siger hun.

Regeringen slog allerede fast i regeringsgrundlaget, at man ville kigge på partistøttereglerne, men sagen er blevet presserende, efter at Danmark har modtaget international kritik fra Europarådet for at mangle åbenhed om partistøtten sammenlignet med andre europæiske lande.

I en e-mail til Berlingske fastholder Wolfgang Rau, der er sekretariatschef for Europarådets antikorruptionssamarbejde, Greco, kritikken. Og han forventer, at Danmark bringer orden i sagerne:

»Vi hilser det varmt velkommen, at formanden for Folketinget har foreslået at gennemgå de nationale regler for partistøtte. Vi forventer, at der kommer nye regler, som ikke kun omfatter de politiske partiers regnskaber, men også giver mere åbenhed om økonomien i valgkampene,« siger han.

Forskningschef på Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch har i mange år beskæftiget sig med finansieringen af de politiske partier. Han mener, at det er for tidligt at glæde sig.

»Dette forslag er dødsdømt på forhånd. Regeringen har brugt halvandet år på at tænke over, hvordan man skal gøre, og nu har Mogens Lykketoft så brugt et år mere til at kigge på, hvad man gør i andre lande, mens Vestager vil afvente et nyt udvalg. Jeg er sikker på, at regeringen trækker det i langdrag, så det ikke bliver til noget inden valget. Årsagen er, at flere af de borgerlige partier og Socialdemokraterne reelt ikke ønsker mere åbenhed om de store beløb, de modtager,« siger han.