Store lande i protest mod EU's energikrav

Tyskland og Frankrig slår sig i tøjret over EU's reform af energisektoren. Men den er nødvendig, hvis vi skal nå mål for ren energi, siger brancheorganisation.

Seks medlemslande med Tyskland og Frankrig i spidsen har klaget til EU-Kommissionen over bestræbelserne på at liberalisere Europas energisektor.

Både den tyske energigigant E. on og franske EDF bliver ramt af EU's plan om, at energiselskaber ikke samtidig skal eje produktionsanlæg og overordnede transmissionsanlæg for el og gas. Det bliver billigere for forbrugerne at købe energi, hvis produktion og energinet har forskellige ejere ("unbundling"), mener kommissionen.

Klagebrevet fra de seks lande er forfattet af den franske økonomiminister, Jean-Louis Borloo, og underskrevet af Tyskland, Østrig, Slovakiet, Grækenland og Luxembourg.

Brancheorganisationen Dansk Energi peger imidlertid på, at hvis EU skal nå målet om 20 procent vedvarende energi i 2020, er det nødvendigt at have et meget velfungerende marked på tværs af grænserne i Europa.

/ritzau/