Stor skattereform rykker nærmere

SFs blåstempling af massive skattelettelser kan være med til at bane vejen for en større skattereform, selv om Villy Søvndal måske slet ikke kommer med i en aftale til foråret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF har bestemt ikke gjort det sværere for regeringen at gennemføre en stor skattereform. Med dagens udmelding om at sænke skatten på arbejde med 15 mia. kr. - herunder fem til topskatten - er det kun Enhedslisten tilbage på Christiansborg, som ikke går ind for topskattelettelser.

Selvom SF langtfra spiller en lige så central rolle i skattepolitikken, som det er tilfældet i EU-politikken, hvor Fogh deponerede meget magt til Villy Søvndal, vil SFs skatteplan blive studeret nøje i regeringskontorerne.

Selv skatteminister Kristian Jensen (V) glæder sig i dagens avis over, at det nu bliver nemmere at forhandle en skattereform på plads til næste år. De nye toner fra SF på især topskatten betyder ikke nødvendigvis, at SF bliver en del af den endelige skatteaftale. Men SFs skatteoffensiv giver blandt andet regeringens normale aftalepartner Dansk Folkeparti bedre kort på hånden. Hvis DF ender med at sikre flertallet bag en skattereform, behøver Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl ikke at frygte så meget for, at Villy Søvndal vil pege fingre. Når selv SF har talt varmt for topskattelettelser, vil det forekomme noget hult at beskylde DF for at svigte de lavtlønnede efter en skattereform, hvor også topskatten får et hak ned.

I de netop kuldsejlede forhandlinger om en dagpengereform var det netop udsigten til at fremstå som ansvarlig for dagpengeforringelserne, der ifølge kilder tæt på forhandlingerne, fik DF til at trække sig. Når Socialdemokraterne ikke var med, skulle DF heller ikke nyde noget, lyder analysen.

Men med udmeldingen fra SF er topskatten for alvor kommet på bordet. Ellers ikke en skat SFerne tidligere har brændt for at høvle noget af. SF-planen opererer da ganske vist heller ikke med en lavere topskatteprocent, men med en højere beløbsgrænse for, hvornår den skal betales. Danskeren med en løn på 750.000 kr. vil kunne score over 10.000 kr. på SFs forslag. For ham med en løn på 225.000 kr. er der under det halve ekstra at rutte med. Relativt set er lettelsen dog størst for den lavtlønnede, argumenterer SF.

Søvndal og co. mener også, at partiet henter en række strategiske fordele ved at melde offensivt ud. Jo mere regeringen viser sig at være enig med SF i skattepolitikken, desto sværere bliver det for regeringen at holde SF uden for den endelige aftale. I hvert fald uden at bliver beskyldt for at føre blokpolitik.

Og så ligger offensiven i fin forlængelse af de bevægelser, SF har foretaget det seneste år, fremhæver partiet. En bevægelse, som ifølge kritikkerne kan beskrives med et ord: »Højredrejning.«

Endelig har SF med sin skatteplan lagt bolden til rette for Socialdemokraterne, som langt hen af vejen vil være enig i forslaget. Er der noget S-SF-aksen ikke har brug, er det nemlig at give de borgerlige mulighed for at male et skattespøgelse op i næste valgkamp. Det gjorde Fogh effektivt i sidste valgkamp ved at sende et personligt underskrevet brev ud til flere hundrede tusinde danskere få dage før valgdagen: »Helle Thorning siger, hun vil nedsætte en skattekommission, hvor alt er i spil, hvis hun får magten,« advarede Fogh og lovede at med ham selv som statsminister ville der »ikke komme skattemæssige overraskelser.«

Få dage efter valget nedsatte Fogh en skattekommission. Den kommer til februar - måske med nye overraskelser.