»Stor politikerlede« skyld i historisk lav valgdeltagelse i Grønland

Valgdeltagelse i Grønland var den laveste i 25 år. Kun omkring hver anden grønlænder stemte. En grønlandsk partiformand kalder det »et stort demokratisk problem.«

Kun hveranden grønlænder stemte til folketingsvalget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Historisk mange grønlændere valgt at blive væk fra valgstederne på valgdagen, og valgdeltagelsen højt mod nord var den laveste til et folketingsvalg siden 1990.

Kun omkring halvdelen af grønlænderne stemte, hvilket er betydeligt færre end i Danmark, hvor stemmeprocenten nåede op på 85,5.

Bunden for valgdeltagelse i Grønland blev nået i 1987 med en stemmeprocent på 44,9.

Noget helt andet end til valget i 1977, da 70 procent af grønlænderne valgte at stemme.

Det skriver grønlandske KNR.

I avisen Sermitsiaq ser formanden for partiet IA, Sara Olsvig, den lave valgdeltagelse som et udtryk for »stor politikerlede«.

»Der er ingen tvivl om, at vi har et stort demokratisk problem. Valgdeltagelsen er under 50 procent, og det er vel at mærke til et valg, hvor de grønlandske mandater var tæt på at få en meget afgørende position. Alle partier må tage situationen alvorligt. Jeg tror befolkningen lider af stor politikerlede. Og det er vores alles ansvar at rette op på det,« siger hun.

Grønland har to mandater i Folketinget. Det ene gik til IAs Aaja Chemnitz Larsen, men det andet gik til Siumuts  Aleqa Hammond.

IA blev valget sejrherre med 38,5 procent af stemmerne, hvilket dog kun 73 flere stemmer end Siumut, der endte med en vælgertilslutning på 38,2 procent.