Stor optimisme hos Konservative: »Det vil være den største fremgang i mere end 35 år«

Det Konservative Folkeparti går markant frem ved folketingsvalget anno 2019. Det viser en exitpoll fra DR, efter at valgstederne er lukket her klokken 20.00.

Valgfesten hos Konservative i Børssalen hos Dansk Erhverv i København under Folketingsvalget 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Skrevet på baggrund af exitpoll kl. 20.00

Få dage inden folketingsvalget gav den konservative formand Søren Pape Poulsen et usædvanligt løfte.

Hvis Det Konservative Folkeparti har færre end seks mandater i Folketinget efter valget den 5. juni, så skal partiet se sig om efter en anden partiformand.

Men ved onsdagens konservative valgfest, der afholdes i Børsbygningen i København, er der ikke en levende sjæl, der tror på muligheden for Papes afgang.

»Vi kommer helt sikkert til at få et godt resultat. Det er jeg ikke i tvivl om,« lød det fra de Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, da hun ankom til partiets valgfest.

Og ifølge den første exitpoll fra DR, der blev offentliggjort lidt senere kl. 20.00, ser det da også ud til, at Søren Pape Poulsen kan ånde lettet op.

Mens de foreløbige tal bliver offentliggjort, kigger Mette Abildgaard nervøst op mod en TV-skærm. Hun klapper og hujer, da DRs exitpoll viser, at De Konservative står til 5,9 procent af stemmerne. Sammenlignet med valget i 2015 er det en fremgang fra 5 til 11 mandater.

»Jeg synes, at det ser godt ud. Det vil være den største fremgang i 35 mere år for vores parti. Så det kan man ikke andet end at være glad for, hvis det ender sådan,« siger Mette Abildgaard, mens Konservativ Ungdom med slagsætninger som »VI ELSKER SØREN PAPE!« kæmper med at overdøve orkestermusikken i baggrunden.

Festsalen i Børsen er tæt pakket med mennesker onsdag aften. Cirka 450 personer forventes at dukke op til den konservative valgfest, hvilket vil være omtrent tre gange så mange som ved forrige valg.

Flere af de fremmødte lægger ikke skjul på, at de seneste meningsmålinger har skabt stor optimisme.

»Jeg kan ikke huske, at stemningen har været så positiv,« siger Søren Vandsø, partisekretær for Det Konservative Folkeparti, fra talerstolen.

Langt fra storhedstid

Siden tidligere statsminister Poul Schlüter hentede 42 mandater til Det Konservative Folkeparti i 1984, har partiet mistet mandater valg efter valg. Partiet har endda flere gange været tæt på spærregrænsen.

Efter flere års vælgerkrise forlod Lars Barfoed i 2014 posten som formand for Det Konservative Folkeparti, og ny konservativ leder blev nuværende formand Søren Pape Poulsen fra Viborg. For Pape, der var grøn i landspolitik, var opgaven klar: Han skulle genrejse Schlüters bredtfavnende centrum-højre-parti, men var han den rette mand?

Spørgsmålet blev på ny aktuelt, da stemmerne ved folketingsvalget 2015 var talt op. Med blot 3,4 pct. af stemmerne havde de Konservative fået endnu et ringe valg. Faktisk det dårligste resultat i partiets 100-årige historie.

»Det ser svært ud med, at vi skal i regering,« lød det fra Pape.

Men i regering kom Det Konservative Folkeparti med Venstre og Liberal Alliance. I trekløverregeringen har de Konservative blandt andet gået til kamp mod grundskylden samt været med til at lette afgifter på erhvervslivet. Derudover har partiet forsøgt at slå sig op som et grønt og økonomisk, ansvarligt parti.

Stor forvirring

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, smed tirsdag en bombe i valgkampen, da han opgav at videreføre den borgerlige regering, som han har stået i spidsen for. I stedet meddelte Løkke, at hans førsteprioritet var at danne regering hen over midten, og det har skabt stor forvirring, mener de Konservative.

»Venstre er kommet med forskellige meldinger i øst og vest under valgkampen, og jeg er stadigvæk ikke sikker på, hvad Lars Løkke egentlig vil,« lyder det fra Mette Abildgaard.

Rød blok ligger ifølge DRs exitpoll bedst med 90 mandater mod blå bloks 75 mandater, og spørgsmålet er, hvad de Konservative kan bruge sine 11 mandater til?

»Det vil betyde en markant større folketingsgruppe, som kan sætte endnu flere konservative aftryk,« siger Mette Abildgaard.