Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der hersker fortsat stor mystisk om et centralt telefonopkald fra Justitsministeriet til Rigspolitiet torsdag den 5. november – dagen efter statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde beordrede, at samtlige landets mink skulle aflives.
Ifølge regeringens egen redegørelse om forløbet, der blev offentliggjort for tre uger siden, oplyste Justitsministeriet i opkaldet Rigspolitiet om, at der manglede lovhjemmel til aflivning af alle mink i landet.
Trods meldingen fra Justitsministeriet udarbejdede Rigspolitiet alligevel et såkaldt actioncard, hvor politifolk blev instrueret i at ringe rundt til minkavlerne og true dem med, at myndighederne ville komme forbi og tømme deres minkbesætninger, hvis minkavlerne ikke selv hjalp til.
En række af Folketingets partier har derfor ønsket svar på, hvad der konkret blev sagt i telefonsamtalen mellem Justitsministeriet og Rigspolitiet 5. november og efterspurgt alle oplysninger om opkaldet, herunder notater og oplysninger om, hvem der førte samtalen.
Det kan de stadig ikke få svar på.
I et svar til Folketinget oplyser justitsminitser Nick Hækkerup (S) nu, at der ikke findes et telefonnotat om opkaldet i Justitsministeriet. Samtidig svarer ministeren ikke på spørgsmålet om, hvilket niveau i Justitsministeriet og Rigspolitiet samtalen blev ført på.
Blot nøjes justitsministeren med at slå fast, at ministeriets departement ikke har givet Rigspolitiet indtryk af, at man kunne se bort fra gældende lovgivning.
»Ud fra de oplysninger, jeg har modtaget, har Justitsministeriet ikke over for NOST (ved Rigspolitiet) givet udtryk for, at myndighederne i lyset af det kommende hastelovforslag kunne gennemtvinge aflivninger uden for smittezonerne eller i øvrigt se bort fra gældende ret,« skriver Nick Hækkerup.
NOST står for Den Nationale Operative Stab, der hører under Rigspolitiet, og som har stået i spidsen for at koordinere myndighedernes arbejde i forhold til aflivningen af mink.
Samtidig oplyser justitsministeren, at der ikke findes andre oplysninger om opkaldet i Justitsministeriet – herunder i form af et telefonnotat.
»Herudover er Justitsministeriet ikke i besiddelse af materiale, der kaster yderligere lys over indholdet af den pågældende samtale,« oplyser Nick Hækkerup.
Ifølge Naser Khader (K), som har stillet spørgsmålet om telefonnotatet til Nick Hækkerup, er det stadig uvist, om der ligger et telefonnotat hos Rigspolitet.
»Hvis der er en rygende pistol, er det i et telefonnotat i Rigspolitiet. Jeg spurgte ministeren direkte, om der lå sådan et, men i stedet svarer justitsministeren, at der ikke er et telefonnotat i ministeriet. Det er helt sort. Selvfølglig er det Rigspolitiets svar, som vi søger. Det gør ikke mistanken mindre, når ministeren så bevidst undgår at besvare spørgsmålet,« siger Naser Khader.
Manglende svar
Svarene er offentliggjort forud for to samråd onsdag eftermiddag, hvor justitsministeren – igen – skal svare på en række spørgsmål om forløbet.
Centralt er spørgsmålet, hvordan det kunne gå til, at politifolk blev instrueret i at presse minkavlerne til at aflive deres mink, selv om man var klar over, at der ikke var lovhjemmel til aflivning af raske dyr uden for de såkaldte smittezoner på 7,8 kilometer fra en smittet minkfarm.
Nick Hækkerup har tidligere afvist, at han eller Justitsministeriet har været involveret i udarbejdelsen af det omdiskuterede actioncard. Men han har ikke kunnet svare på, hvordan det kunne gå til, at politifolk ringede rundt til minkavlerne og beordrede dem til at aflive deres dyr, selv om Rigspolitiet udmærket var klar over, at lovgrundlaget ikke var på plads.
Heller ikke rigspolitichef Thorkild Fogde har svaret på, hvem i Rigspolitiet der udarbejdede talepapiret, og dermed hvor højt oppe i organisationen forløbet rækker. Han har dog forklaret, at han ikke selv har godkendt eller set actioncardet.
Rigspolitiet har tidligere forklaret, at man på tidspunktet for udarbejdelsen af actioncardet godt vidste, det var ulovligt, men at det samtidig var »Rigspolitiets helt klare forståelse, at den fornødne hjemmel ville foreligge inden for kort tid«.
Artiklen er opdateret klokken 14.24 med en kommentar fra Naser Khader.