Stopper Alternativets rummelighed ved Mohammad?

25-årige Mohammad Sabah er de seneste dage blevet omdrejningspunkt for et mediestormvejr, siden han blev valgt som en af Alternativets folketingskandidater i Østjylland, og selvom hans kandidatur nu midlertidigt er afblæst, står Alternativet stadig over for en stor beslutning. Kan de rumme ham?

Mohammad Sabah Ahmad var i under en uge folketingskandidat for Alternativet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup

Først var han inde, så var han ude igen. Det kan være skræmmende for de fleste at blive kastet med hovedet først ind i det nationale rampelys. For de fleste har vel på et tidspunkt lavet noget tvivlsomt i sin fortid, og skal det udelukke drømmen om en politisk karriere?

25-årige Mohammad Sabah Ahmad var indtil onsdag eftermiddag ny folketingskandidat for Alternativet i Østjyllands Storkreds. Pladsen nåede han dog kun at have i under en uge.

Alternativet har nu midlertidigt aflyst valget, og Sabah er dermed ikke kandidat. Det er dog kun, fordi han ikke har været medlem i mere end tre måneder. Ifølge partiets politiske ordfører Rasmus Nordqvist(Å) betyder annulleringen af valget ikke, at Sabah er udelukket for sine holdninger eller sin fortid.

»Det er fuldstændig afgørende for vores demokrati, at vi inkluderer og ikke ekskluderer, og det gælder selvfølgelig også vores muslimske mindretal. At inkludere frem for at ekskludere er en afgørende forudsætning for, at vi netop får bygget den bro, som vi taler så meget om i disse dage. I Alternativet vil vi i hvert fald gerne inkludere det muslimske mindretal i de demokratiske processer, og jeg glæder mig derfor til at fortsætte diskussionen, hvis Mohammad Sabah Ahmed bliver valgt, når Østjyllands Storkreds igen holder valg,« siger Rasmus Nordqvist.

Mohammad Sabah har lavet lidt mere rav i den end mange andre på hans alder. Han har indgivet en bombetrussel til sit (nu tidligere) universitet, han har sammenlignet Israels brutalitet med Hitlers, og han har været talsmand for Grimhøj-moskéen - dog kun i tre dage.

»Den af jer, der er uden synd, skal kaste den første sten,« står der i det Ny Testamente.

Mohammad Sabah blev efter sin udnævnelse udsat for et betydeligt stormvejr fra medier, debattører og politikere. Den tidligere Grimhøj-talsmand kan måske finde trøst i bibelcitatet og havde formentligt et håb om, at danskernes evne til tilgivelse overstiger deres lyst til moralsk at korsfæste den unge politikerspire for hans tidligere handlinger.

Sabah skal bygge bro, sagde Alternativet først, men det ville uanset hvad være svært for ham at bygge broer mellem de islamkritiske danskere og hans gamle »venner« i Grimhøj Moskéen. Han har siden sin tid som talsmand lagt så meget afstand til dem, at han har modtaget dødstrusler, skriver han i et debatindlæg i Politiken. Og så sent som tirsdag skriver en person da også på hans Facebook-væg, efter offentliggørelsen af det nye medlemskab i Alternativet, at “Den næste rejse bliver in shaa Allah til Jahanam”. Det betyder frit oversat, at personen håber hans næste rejse, hvis gud vil, bliver til helvede.

På den anden fløj var der heller ikke megen entusiasme over Alternativets valg af kandidat.

»I en tid, hvor vi andre bekæmper alt det skidt, der kommer fra Grimhøjmoskeen, så slår Alternativet armene ud i deres naivitet,« sagde Inger Støjberg til TV2.

Sabah får måske ret på flere måder end bare den måde, han selv havde tænkt ordene, da han i debatindlægget i Politiken sagde, at han »nu går på en smallere sti end de fleste andre.«

Det ville ikke være en overdrivelse, at sige, han gik på line uden nogen støtte og sikkerhedsnet. Balancestangen, som skulle holde ham på linen var støtten fra det alternative bagland, der gav ham over 50 % af stemmerne, da den østjyske lokalforening pegede på ham som én af deres fem kandidater til det næste folketingsvalg.

»Saglig, behagelig, intelligent,« beskrev Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance ham som på Facebook.

Under valgkampen i 2015 var Sabah nemlig ordstyrer for en paneldebat i en beboerforening. Ole Birk Olesen var deltager, og det var altså de tre ord, som ifølge Ole Birk Olesen beskrev den kontroversielle politikerspire med. Men ifølge Ole Birk Olesen ville Sabah helt sikkert komme i problemer med mindre han var klar til at tage et opgør med sin religion og bidrage til dens reformer.

De holdninger, som Mohammad Sabah selv mener, han har lagt bag sig, er da også mangfoldige. I 2014 argumenterede Sabah på sin blog for, at flerkoneri var bedre for samfundet end utroskab eller flerkæresteri. Han skrev også, at »Danmark, Vesten, USA og alle de tavse stemmer i disse lande, er lige så meget terrorister, som Hamas er.«

Det har Sabah tidligere givet et par lidt ukonkrete svar på, da han i et interview med TV2 i februar havde svært ved at tage afstand fra stening, fordi det jo er en del af den bog, som ifølge muslimer er guds ord og derfor svær ikke at tage bogstaveligt. Men i Sabahs indlæg torsdag kommer han alligevel med et opdateret svar, som er designet til at give et uroligt bagland lidt ro i sindet.

»Hverken stening, kvindeundertrykkelse eller lignende radikale tolkninger af islam hører hjemme i et moderne demokratisk samfund som det danske,« skriver han om sine holdninger i dag.

Den næste tid vil afgøre, hvor rummelig og mangfoldig Alternativet tør være, og om det går Sabah bedre, end da den sidste unge mand med et arabiskklingende navn med fortid i det vestlige Aarhus stormede ind på den politiske scene. Alternativet holder i hvert fald i første omgang døren åben for den kontroversielle kandidat.