Stop kemikaliehykleriet – og gør noget

Rina Ronja Kari (Folkebev.) Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet erklærede samtlige EU-kandidater og partier på nær Venstre sig enige i, at medlemslande skal kunne gå foran og forbyde kemikalier nationalt. Virkeligheden er dog en anden, når det drejer sig om handling og ikke bare ord. For selv samme partier stemmer nærmest konsekvent imod, når der i Folketinget stilles forslag om at forbyde de allerfarligste stoffer.

Skadelig kemi overalt

I slutløbet op til EU parlamentsvalget, er der med god grund kommet stor fokus på kemiske stoffer i produkter til børn. Legetøj, cremer og børnetyggegummi indeholder kemikalier, der er hormonforstyrrende. Virksomheder kan uhindret tilsætte skadelig kemi til møbler, tøj, elektronik, barnevogne og autostole. Og listen stopper ikke her.

Problemet med kemikalier gennemsyrer hele vores samfund. Forskere har netop påvist, at de hormonforstyrrende stoffer, der anvendes i solcreme og tandpasta, forringer kvaliteten af sædceller kraftigt.

Både i det danske folketing og i EU vælger flertallet at lukke øjnene af frygt for at skade virksomhedernes konkurrenceevne, og fordi man ikke magter at lægge sig ud med erhvervslivets benhårde kemikalielobby.

Kemikalierne har konsekvenser

Det betyder, at både børn og voksne hver eneste dag bliver udsat for en kompleks kemisk cocktail af dybt skadelige stoffer.

Konsekvenserne af vores eksponering for de hormonforstyrrende stoffer er svære at overse: I dag bliver hvert tiende drengebarn født med misdannede kønsorganer. Flere og flere piger kommer i puberteten allerede som børn, og nogle går i overgangsalderen som unge. Danske mænds sædkvalitet ligger helt i bund, og hvert sjette par skal have sundhedsvæsnets hjælp til at få børn. Sammen med Norge har danske mænd den højeste forekomst af testikelkræft i verden.

Det er alt sammen resultater af, at lovgivningen slet ikke sikrer den nødvendige forbrugerbeskyttelse mod skadelige kemikalier i hverdagen. Løsningen er en buket af tiltag, som Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten står sammen om.

Farlige stoffer reguleres ikke

Reguleringen af kemikalier foregår i dag på den måde, at man først griber ind politisk, når der kommer utvetydigt videnskabeligt bevis på at hvert enkelt stof i sig selv er farligt.

Det er hul i hovedet af flere grunde: Dels fordi de kemiske stoffer nærmest aldrig optræder alene. De optræder i cocktails, hvor de typisk er med til at forstærke hinanden. Det tager reglerne ikke højde for.

Derudover er det i praksis umuligt at få endegyldigt videnskabeligt bevis for, at et stof er skadeligt, når det er ulovligt at teste stofferne på mennesker – og det er det heldigvis. At utallige forsøg har påvist stoffernes farlighed er EU’s videnskabelige komiteer og dermed EU’s politikere fuldstændig ligeglade med. Formentlig fordi industrilobbyisterne i Bruxelles er mange og stærke.

Forsigtighedsprincippet skal gælde

Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten vil have ændret praksis, så kemiske stoffer kan forbydes, hvis forsøg påviser farlige, hormonforstyrrende effekter. Og hvis et stof forbydes, så skal forbuddet prompte gælde både kosmetik, legetøj og fødevarer, selvom disse områder pt. reguleres i forskellige lovgivninger.

Det kaldes at bruge forsigtighedsprincippet, og eftersom vi i dag gambler med vores børns helbred og selve muligheden for overhovedet at få børn, er det princip værd at følge. Hensynet til mennesker skal selvfølgelig gå foran hensynet til det indre markeds frie kemikaliekonkurrence. Hvornår vi griber ind over for industriens farlige stoffer, skal derfor være en politisk beslutning. At lade den styre af økonomi vil blive for dyrt for os.

Medlemsstater skal kunne gå foran

Hvis EU ikke vil indføre den nødvendige forbrugerbeskyttelse, så skal hvert medlemsland selv have mulighed for at beskytte sine egne borgere. Vi skal i Danmark frit kunne indføre regler og blive foregangsland på kemikalieområdet uden at få en EU-domstol på nakken.

Enhedslisten har før vist, at det giver mening at gå foran. I 2009 samlede partiet flertal for et forbud mod det hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stof bisfenol-A i sutteflasker. Forbuddet blev indført i Danmark i strid med EU's regler. Da EU-kommissionen skulle tage stilling til Danmarks ’ulydighed’, undlod man at lægge sag an – og i stedet indførte EU selv Danmarks forbud i alle sine medlemslande. Og siden Enhedslisten samlede flertal for et forbud mod de farligste parabener i produkter til små børn, har EU sænket grænseværdierne for parabenerne i samme produkter og helt forbudt dem i eksempelvis cremer og vådservietter.

Stop kemikaliehykleriet

Umiddelbart skulle man ikke tro, at Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten stod alene med ønsket om at beskytte sine borgere mod testikelkræft og tidlig pubertet. Men der er åbenbart langt fra ord til handling, når det kommer til de farlige kemikalier.

Vi må gøre op med kemikaliehykleriet nu, så forbrugerbeskyttelse ikke bare bliver ved snakken. Vi har ikke brug for valgkampslingo – vi har brug for et reelt værn mod farlige kemikalier. Det kræver politikere, som tør handle. Også når det ikke lige giver point i Bruxelles.