Stoleleg i Skatteministeriet

Socialdemokraterne står til at overtage Skatteministeriet efter 14 års fravær. Pilen svinger mellem tre loyale Thorning-støtter fra folketingsgruppens såkaldte morgenmadsklub.

Thomas Jensen, Benny Engelbrecht og John Dyrby Paulsen, alle fra Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard, Folketinget
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kabalen om skatteministerposten er i fuld gang. Den radikale rokade har efterladt en plads til Socialdemokraterne på toppen af Skatteministeriet, og erhvervsordfører Benny Engelbrecht, skatteordfører Thomas Jensen og udenrigsordfører John Dyrby Paulsen er i spil som favoritter.

Den nye minister vil overtage posten efter Morten Østergaard (R), der som ny formand for de Radikale tager over i Økonomi- og Indenrigsministeriet. At en tidligere radikal ministerpost går til en socialdemokrat skyldes, at Radikale giver pladsen til Socialdemokraterne som en del af den handel, der har givet Margrethe Vestager (R) en titel som EU-kommissær.

"Vi afstår skatteministerposten til Socialdemokraterne, jeg bliver økonomi- og indenrigsminister, og de andre radikale ministre fortsætter på deres poster," fastslog den nye radikale formand på pressemødet søndag.

Dermed får Skatteministeriet for første gang i 14 år en socialdemokratisk minister. Og flere kilder peger på, at den nye minister skal findes blandt medlemmerne af den socialdemokratiske kaffeklub, Morgenmadsklubben, som blandt andre erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen  er en del af.

Benny Engelbrecht

Et af de varme navne på rygtebørsen er erhvervs- og vækstordfører Benny Engelbrecht. Han lægger kontor til Morgenmadsklubben og er kendt for at være en af Helle Thorning-Schmidts (S) mest trofaste støtter.

Den 44-årige socialdemokrat har tidligere været favorit ved flere ministerrokader, men er hver gang blevet forbigået. Nu er han igen i spil.

Benny Engelbrecht er et af de folketingsmedlemmer, der har den korteste uddannelse. Han har kun sin folkeskole, men har til gengæld mere end 20 års erfaring fra erhvervslivet - blandt andet har han været radiovært og arbejdet med kommunikation.

Han er kendt for at blande sig i debatten og er da også en af de mest aktive politikere på de sociale medier, hvor han i skrivende stund blandt andet har tweetet 8.604 gange og har 3.928 følgere på Facebook.

Blandt hans mærkesager er åbenhed og gennemsigtighed, og han er indædt modstander af lukket lobbyisme i dansk politik. Hans kamp for et lobbyregister har ført til, at Benny Engelbrecht sidste år valgte at oprette sit eget register og lægge sin kalender til frit skue. Til gengæld placerede hans skarpe kritik af politikernes lobbyarbejde ham i skudlinjen oven på Waterfront-sagen, da det kom frem, at også han havde givet oplysninger til det omstridte PR-bureau.

Benny Engelbrecht er født på Amager, men har siden starten af 90'erne boet og arbejdet i Sønderborg, hvor han siden 2007 har været opstillet til Folketinget. Tilknytningen til Syddanmark har på flere tidspunkter udmøntet sig i hans politik, blandt andet er han formand for Sydslesvigudvalget og forholdet mellem Danmark og Tyskland spiller ind i flere af hans mærkesager.

John Dyrby Paulsen

En anden oplagt kandidat til posten som skatteminister er udenrigsordfører John Dyrby Paulsen.

Han har tidligere været i spil som forsvarsminister ved valget i 2011, og har som finansordfører rangeret forholdsvis højt i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Men i august sidste år måtte han give pladsen som finansordfører til Jesper Petersen (S), der efter partiskiftet fra SF har gjort lynkarriere i Socialdemokraterne.

John Dyrby Paulsen blev udenrigs- og forsvarsordfører, men måtte i december overlade forsvarsområdet til Ole Hækkerup (S) efter kun fire måneder på posten. Kilder peger derfor på, at John Dyrby Paulsen står forrest i køen til en ministerpost denne gang.

45-årige John Dyrby Paulsen er født i Korsør, hvor han stadig bor. Han blev byrådsmedlem i Korsør Kommune i 1998 og kom i første omgang til Folketinget som barselsvikar. Senere overtog han helt pladsen efter Sandy Brinck (S) og har siden været valgt ind både i 2007 og 2011.

Efterfølgende er han dog vendt tilbage til kommunalpolitikken, denne gang på et dobbeltmandat, der giver ham mulighed for både at sidde i Folketinget og i byrådet i Slagelse, der også er hans kreds som folketingspolitiker.

John Dyrby Paulsen er uddannet cand.polit. og har en HD i udenrigshandel, og han underviser i dag som ekstern lektor på Copenhagen Business School.

Thomas Jensen

Den sidste af de tre socialdemokrater, der ifølge rygterne på Christiansborg står til at blive ny skatteminister er Thomas Jensen, der som partiets nuværende skatteordfører har erfaringen og er inde i sagerne.

Den 43-årige socialdemokrat er født og opvokset i Silkeborg, hvor han i dag er opstillet til Folketinget i Silkeborg Syd-kredsen. Han har kun for alvor været væk fra fødebyen, da han tog sin bachelor i statskundskab på Københavns Universitet - et studie han afsluttede i 2007, kort inden han blev valgt ind i Folketinget for første gang.

Han har blandt andet haft studenterstillinger hos Socialdemokraterne på Christiansborg og hos LO, hvor han arbejdede med arbejdsmarkeds-, erhvervs- og beskæftigelsespolitik. Områder han har holdt fast i frem til i dag, hvor han blandt andet sidder i Finansudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget.

Thomas Jensen beskrives som en loyal Thorning-støtte, og han er også medlem af Morgenmadsklubben. Til gengæld er han mindre synlig som politiker. Han er mindre aktiv på sociale medier og er omtalt mindre end halvt så meget i medierne som John Dyrby Paulsen og Benny Engelbrecht, ifølge Infomedias database, og det kan muligvis være hans akilleshæl i opløbet om ministerposten.

Som den seneste tid har vist, først med det Konservative Folkepartis formandsskifte i starten af august og nu med Margrethe Vestagers kommissærpost, er det ikke altid de mest omtalte kandidater, der ender med at få posten. Hvem der bliver ny skatteminister vil sandsynligvis blive afsløret mandag aften eller tirsdag formiddag.

Alle tre favoritter slår koldt vand i blodet og fastslår, at beslutningen nu ligger hos statsministeren.