Støttepartier bakker op om borgerforslag om medfædre

Minister har sympati for borgerforslag om medfædre, men mener det rejser store etiske spørgsmål.

Arkivfoto: Pernille Skipper (EL) i Folketingssalen på Christiansborg i København, torsdag den 26. august 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal det være muligt for to mænd at blive juridiske forældre til et barn, på samme måde som det er for to kvinder?

Det skal Folketingets partier nu overveje, om de vil fremsætte som lovforslag. Det sker, efter at et borgerforslag om at få ret til at blive medfar har opnået over 50.000 støtter på under to dage.

Hvis 50.000 personer med stemmeret til folketingsvalg støtter et borgerforslag, kan det blive fremsat i Folketinget.

»Det her borgerforslag sætter spot på en virkelig vigtig problematik. Vi ser gang på gang eksempler på, at vores familielovgivning simpelthen ikke følger med den virkelighed, som familier lever i,« siger ligestillingsordfører i Enhedslisten Pernille Skipper.

Ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) har sympati for forslaget.

»Familier i dag kommer i mange former, og regeringen tager ønsket om ligestilling og medfædres rettigheder meget seriøst,« siger han.

Borgerforslaget, som det er stillet, ville give mænd mulighed for at blive medfædre. Det skal være på samme måde, som kvinder har mulighed for at blive medmødre i dag.

Men stod det til Enhedslisten, bør man også indføre retten til flere juridiske forældre end to.

Hos De Radikale glæder ligestillingsordfører Samira Nawa sig over, at forslaget så hurtigt har opnået det antal underskrifter, der kræves, for at politikerne skal overveje forslaget.

»Det her område er noget, som jeg virkelig har prøvet at rejse noget opmærksomhed om i længere tid, hvor jeg bare er blevet mødt med en lukket dør,« siger hun.

Hun mener, at forslaget handler om at sikre fuld ligestilling. Hun nævner, at muligheden for at blive medmor kom for ni år siden – altså i 2013.

Men Peter Hummelgaard mener ikke, at man først er begyndt at tage diskussionen om medfædre nu.

Han fremhæver, at regeringen har tænkt medfædres ret til barsel ind i den aftale, der er lavet på området i efteråret.

»Vi ved, at der er flere og flere familier, hvor to mænd lever sammen og ønsker at give deres kærlighed videre til et barn. Det er noget, vi har sympati for og bakker op om,« siger han.

SF, det tredje af regeringens støttepartier, bakker også op om borgerforslaget. Det fortæller ligestillingsordfører Astrid Carøe i forbindelse med et gruppemøde mandag.

Både Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti er umiddelbart også positive, lød det i weekenden.

Venstres familieordfører, Marlene Ambo-Rasmussen, sagde til TV 2, at hun gerne vil sikre sig, at forslaget ikke vil have en utilsigtet effekt i forhold til rugemødre.

Peter Hummelgaard mener også, at forslaget rejser nogle principielle, etiske spørgsmål, som man skal diskutere i Folketinget.

/ritzau/