Støtteparti før nyt samråd: »Det er ingen hemmelighed, at Kofod hænger i en meget tynd tråd«

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal fredag endnu en gang forklare sig i sagen om en mangelfuld orientering af Folketingets partier om danske børn i syriske fangelejre. Støtteparti fastholder presset på udenrigsministeren.

 
19 danske børn og seks mødre er fanget i kurdiskkontrollerede fangelejre i Syrien. Få et overblik over sagen her. Video: Asger Ladefoged, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Selvom regeringen har nedsat en taskforce til at undersøge muligheden for at få danske børn hjem fra Syrien, er udenrigsminister Jeppe Kofods (S) politiske fremtid ikke sikker.

I hvert fald ikke hvis man spørger regeringens støtteparti Enhedslisten forud for endnu et samråd med udenrigsministeren, der handler om manglende orientering af Folketinget om risikoen for, at børn i de syriske fangelejre bortføres eller indoktrineres med henblik på at gennemføre terroraktioner i deres hjemlande.

»Man må sige, at det er ikke nogen hemmelighed, at Kofod hænger i en meget tynd tråd,« siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, forud for samrådet fredag eftermiddag.

Mens den nedsatte »Task Force Evakuering« skal afdække den del af Syrien-forløbet, der omhandler de 19 danske børn og deres mødre i to fangelejre i det nordøstlige Syrien, handler samrådet også om manglende information til Folketingets partier.

Omdrejningspunktet for en del af den tiltagende kritik af regeringen er en manglende orientering af Folketinget om fortrolige efterretninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om de sikkerhedsvurderinger, der er forbundet med situationen for de danske børn og deres mødre i lejrene.

Ekstra Bladet har således ad flere omgange kunnet afsløre, hvordan børn helt ned til 13 år er blevet smuglet ud af de to lejre af Islamisk Stat for derefter at modtage militær træning med henblik på at udføre terrorangreb i deres hjemlande.

Støtteparti: Uvidenhed ingen undskyldning

Ifølge Ekstra Bladet har FE i den forbindelse direkte advaret regeringen – i efteråret 2020 – om, at Islamisk Stats fortsat aktive terrorcelle i det nordøstlige Syrien har udset sig en gruppe på 350 udenlandske børn ned til ti år, som skal smugles ud af lejrene og trænes til at begå terror.

På samme tidspunkt blev regeringen – ifølge Ekstra Bladets kilder – advaret om, at Islamisk Stat har oprettet en børneafdeling i en af de to kurdiskkontrollerede fangelejre, al-Hol, under navnet Kalifatets Løveunger. Her sidder også danske børn.

Flere samråd har endnu ikke formildet særligt Enhedslisten, der fortsat efterlyser svar fra Jeppe Kofod.

»Vi håber at få be- eller afkræftet, om det, der har stået i medierne, er korrekt. Så vil vi gerne vide, om ministeren har set det, og hvis han har set det, hvorfor han så ikke har fortalt det til Folketinget,« siger Rosa Lund.

Og Jeppe Kofod kan ikke nødvendigvis stille støttepartiet tilfreds, hvis han ikke har vidst noget, for en minister har også et ansvar for at holde sig orienteret i så vigtig en sag, lyder det.

Her peges blandt andet på, at ikke kun regeringen i form af Statsministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet modtog de fortrolige oplysninger i efteråret sidste år, men at oplysninger også ifølge Ekstra Bladet er tilgået to ambassader.

Det gælder ifølge Ekstra Bladets oplysninger ambassader i Tyrkiet og Libanon.

De Radikale ønsker ikke at udtale sig i forhold til Jeppe Kofods fremtid forud for fredagens samråd.

De Radikales formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, Martin Lidegaard, har ellers undervejs ligeledes udtalt sig særdeles kritisk om udenrigsministerens manglende orientering.

»Det her har været et ualmindeligt kedeligt forløb, og vi er dybt forundrede over, at vi ikke er blevet orienteret om den kraftigt forværrede situation i lejrene,« har Lidegaard blandt andet udtalt.

Enhedslisten vil ikke tage endelig stilling til eventuelle konsekvenser for udenrigsministeren før samrådet, oplyser Rosa Lund.