Støtteparti: Fodbold-VM i Qatar er udenrigspolitik

Sport og politik skal ikke blandes sammen, siger ministre på samråd om fodbold-VM i Qatar.

Karsten Hønge (SF). (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fodbold-VM i Qatar 2022 er ikke kun en af verdens største sportsbegivenheder. Det er i den grad også udenrigspolitik.

Det mener SFs politiske ordfører, Karsten Hønge.

Torsdag er udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og kulturminister Joy Mogensen (S) i et samråd om sagen. Det er Hønge, som via Udenrigsudvalget har indkaldt ministrene.

Hønge mener, at den danske regering skal lægge mere pres på Qatar, som kritiseres for kummerlige arbejdsvilkår til migrantarbejdere, der bygger VM-stadioner og infrastruktur til begivenheden, samt brud på diverse menneskerettigheder.

»Man kan ikke holde sport og politik adskilt,« siger Hønge til Ritzau før samrådet.

»Det er så indlysende, at dette også er udenrigspolitik. Det er imagepolitik for Qatar. Landet laver ikke fodbold-VM, fordi de pludselig er interesseret i fodbold, siger den politiske ordfører fra et af regeringens støttepartier.«

Flere rapporter, eksempelvis fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, har påvist slavelignende forhold for gæstearbejdere i Qatar.

Skulle de danske fodboldherrer kvalificere sig til VM-slutrunden, kommer der ikke en dansk boykot. Det har Dansk Boldspil-Union (DBU) meddelt. Den danske regering vil heller ikke presse en boykot over DBU.

Qatar har ifølge Amnesty International lavet en række reformer efter internationalt pres. Dog er oliestaten fortsat langt fra i mål, når det handler om at sikre ordentlige vilkår for landets mange migrantarbejdere. De kommer hovedsageligt fra Asien og Afrika.

Tilbage i marts kom landsholdet med en markering over for Qatar før en VM-kvalifikationskamp mod Moldova.

Landsholdet havde inden kampen iført sig en T-shirt med påskriften »football supports change« (fodbold støtter forandringer).

Hønge har stor tiltro til, at de danske spillere vil markere deres utilfredshed med Qatar som vært yderligere, skulle landsholdet kvalificere sig.

På samrådet understreger ministrene, at sport og politik ikke skal blandes sammen, og at sportsudøvere eksempelvis ikke skal føre dansk udenrigspolitik.

»I regeringens optik kan danske foreninger og idrætsorganisationer frit vælge at deltage i internationale sportsarrangementer, hvis de ønsker det og har kvalificeret sig til det,« siger Mogensen.

Kofod siger, at han vil blive ved at presse på for at forbedre forholdene i Qatar.

»Qatar skal længere frem på banen, når det gælder grundlæggende rettigheder. Det er noget, som vi fra dansk side og EUs side løbende argumenterer for,« siger Kofod, der kalder situationen i landet for »fortsat kritisabel«.

Det er uvist, om det officielle Danmark, altså herunder regeringen, vil rejse til Qatar, skulle Danmark kvalificere sig. Det tages der først stilling til, hvis det bliver aktuelt, siger Kofod.

»Under alle omstændigheder, dansk deltagelse eller ej, er det min og regeringens holdning, at vi skal bruge denne lejlighed til at sætte fokus på og forbedre menneskerettighedsforhold i Qatar,« siger Kofod.

/ritzau/