Støttekomite: Politiet har løjet i tre år

Politiet har løjet over for Støttekomiteen for Tibet og retten gennem tre år, siger komiteens formand, der glæder sig over nedsættelsen af en ny undersøgelseskommission.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet har løjet over for Støttekomiteen for Tibet og retten siden sagens begyndelse.

Sådan lyder det fra formand for Støttekomiteen for Tibet Anders Højmark Andersen i kølvandet på justitsminister Søren Pinds beslutning om at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal kaste lys over sagen.

»Det er sådan et tiltag, vi har efterlyst fra begyndelsen. Vi har desværre været så uheldige, at politiet har løjet i denne her sag igennem de seneste tre år. Vi har fra begyndelsen efterlyst, at de rigtige informationer blev lagt frem,« siger Anders Højmark Andersen.

På et pressemøde fredag oplyste justitsminister Søren Pind (V), at politiet ikke har fortalt Folketinget sandheden om, hvorvidt der var blevet udstukket ordre til, at politiet skulle forhindre demonstranter i at demonstrere og vifte med den tibetanske flag under den kinesiske præsidents besøg i Danmark i juni 2012.

Det har fået advokat Claus Bonnez til at anmelde to ledende politikfolk i Københavns Politi til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) for at lyve i byretten i den omstridte sag.

»Det er en kæmpe skandale, fordi politiet er dem, der skal værne om vores frihedsrettigheder og vores ret til at demonstrere. Politiet er jo garant for, at vi lever i et demokratisk samfund, som jeg håber, at vi gør. Så det er en stor skandale. Det må få konsekvenser for dem, der har udstedt ordrerne oprindeligt,« siger Anders Højmark Andersen.

Østre Landsret fastslog i september, at Københavns Politi ulovligt frihedsberøvede en Tibet-sympatisør, der blev tilbageholdt under det kinesiske præsidentbesøg i 2012. Landsretten slog samtidig fast, at politiet tre gange »udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag op, så det var synligt for den kinesiske præsident«.