Størstedelen af DFs sommertogt blev betalt af skatteyderne

Regnskabet for Dansk Folkepartis omstridte sommertogt tilbage i 2013 viser, at langt størstedelen af udgifterne blev betalt af Europa-Nævnet og EU-Parlamentet, mens Dansk Folkeparti kun betalte en femtedel af udgifterne selv.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Dansk Folkepartis 10 dage lange sommertogt med skonnerten »Halmø« tilbage i august 2013 blev støttet med i alt 624.000 kroner af EUs og de danske skatteborgeres penge.

Det viser et regnskab, Dansk Folkeparti har sendt til EuropaNævnet, og som Berlingske har fået aktindsigt i.

I alt kostede sejlturen 760.000 kroner, og langt størstedelen af det beløb blev betalt af Europa-Parlamentet og Europa-Nævnet under Kulturstyrelsen, mens Dansk Folkeparti kun har punget ud med cirka 136.000 kroner, fremgår det af aktindsigten.

Det betyder, at Dansk Folkeparti kun har betalt, hvad der svarer til mindre end 20 procent af sommertogtet.

Det er Europa-Nævnet, der har bedt Dansk Folkeparti om at redegøre for, hvordan støttekronerne til sommertogtet blev brugt i 2013, efter det i pressen er blevet beskrevet, at sommertogtet ikke kun handlede om EU-politik.

Selvom sommertogtet til 16 danske byer sejlede under navnet, »Det sejler for EU – Vi sejler for Danmark«, var der nemlig også fokus på det forrestående kommunalvalg i november 2013, hvilket fremgår af flere interviews med DF-politikere tilbage i 2013.

Promoveringen af partiets kommunalpolitik på togtet kan være i strid med Europa-Nævnets regler for støttekroner, fordi de kun må gives til oplysning om EU.

Også EU-Parlamentet har interesseret sig for sejlturene, da en fond i den EU-politiske organisation MELD, hvor Morten Messerschmidt (DF) sidder som formand, også har betalt til sommertogtet.

EU-midlerne må ikke bruges til at promovere nationale partier eller til at føre valgkamp for, og derfor kan de støttekroner også være imod reglerne.

Af regnskabet fremgår det, at cirka 140.000 kroner af de samlede udgifter for sommertogtet er blevet finansieret af MELD/FELD, mens cirka 483.000 kroner er finansieret af Europa-Nævnet.

Den største post på regnskabet er udgifterne til annoncer, som er løbet op i 320.000 kroner, mens lejen af skonnerten er på 218.000 kroner.

Morten Messerschmidt har tidligere på ugen afgivet en skriftlig forklaring til Europa-Parlamentet, efter der er blevet rejst tvivl om disponeringen af fondsmidlerne i MELD i den danske presse.

Redegørelsen har medført, at MELD tilbagebetalte en million kroner til Europa-Parlamentent tidligere på ugen på grund af »skødesløs« omgang med EU-tilskud.