Største nedtur til K siden formandsskifte

Lene Espersens tropper får massiv tilbagegang i ny meningsmåling. Hver fjerde vælger er sprunget fra, siden de Konservative toppede i oktober.

Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter 100 dage som formand for de Konservative får Lene Espersen nu den største nedtur, siden hun overtog posten efter Bendt Bendtsen. Ifølge en ny meningsmåling fra Gallup er de Konservative nu nede på samme niveau, som dengang Bendt Bendtsen var formand og blev kaldt mr. ti procent.

I dag vil 10,7 procent stemme på K, og dermed er Lene Espersens parti gået kraftigt tilbage, siden det toppede oktober i med 13,9 procent af stemmerne. Dermed har partiet mistet hver tredje vælger.

De Konservatives politiske ordfører Henriette Kjær fortæller, at man såmænd godt var klar over, at lederskiftet ville betyde en hurtig optur, men at det også hurtigt bliver hverdag igen.

»Det er vi da ikke begejstrede for, men omvendt har vi også hele tiden vidst, at der var nogle hurtige gevinster i starten, og derfor har jeg også sagt hver gang, der kom gode meningsmålinger, at det, vi interesserer os for, er resultatet på valgdagen,« siger Henriette Kjær (K).

Selvom hun afviser, at den store tilbagegang har noget at gøre med, at rigspolitichef Torsten Hesselbjerg i sidste uge blev fyret af justitsminister Brian Mikkelsen (K), har hun ikke noget bud på grunden til den store tilbagegang.
Dansk Folkeparti ønsker helt uventet også Lene Espersen og co. bedre tider»Det ville være rart, hvis de Konservative kunne bevæge sig lidt op i målingerne, så de kunne have en større ro, når vi forhandler,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Tilbagegang for SF
Også SF går tilbage – for tredje måned i træk. Partiet er nu nede på at have 15,1 procent af stemmerne. I marts var det tal på 20,6 pct.

»Det er selvfølgelig aldrig godt, at meningsmålingerne viger. Men man skal også være opmærksom på, at vi stadigvæk ligger et godt stykke over valgresultatet,« siger Ole Sohn, gruppeformand i SF. Partiet er dog tæt på at blive overhalet af Dansk Folkeparti som det tredjestørste parti på Christiansborg.

Regeringen har stadig flertal, men både S og V går frem. Venstres politiske ordfører Inger Støjberg konstaterer, at de haler ind på S i kampen om at blive landets største parti. »Hvis jeg var socialdemokrat, så ville jeg nok kigge mig en ekstra gang over skulderen. Vi kommer nemlig i rask trav,« siger Støjberg med et glimt i øjet. Meningsmålingen giver V 25 pct. af stemmerne.

Det bekymrer dog ikke S. »Det er en noget ramponeret racer, de kører i, så den kommer de aldrig nærheden af at få fat i os,« giver Henrik Sass Larsen (S), politisk ordfører, igen. S får 26,4 procent af stemmerne.

Der var beklageligvis en fejl i denne artikel i en tidligere version på nettet og i den trykte avis i dag. I første afsnit stod at hver tredje vælger var sprunget fra, i stedet for hver fjerde.