Støjbergs nye strammerhastværk får skarp kritik

En illusorisk høringsproces, lyder det fra Advokatrådet, efter at minister har givet høringsfrist på få dage.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En afgørelse fra EU-Domstolen har slået et hul i de danske regler om familiesammenføring, der er så alvorligt, at det efter regeringens opfattelse kun kan gå for langsomt med at få det lukket.

Derfor har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tirsdag fremsat et forslag om at afskaffe den såkaldte toårsregel. Og den ændring skal vedtages og træde i kraft allerede fredag.

Det betyder, at de organisationer, der normalt kommer med indspark, når regeringen vil ændre lovgivning, kun har fået få dage til at se lovforslaget igennem, og det møder kras kritik.

Advokatrådet bemærker, at en høringsfrist på 48 timer til et lovforslag, som allerede er fremsat, reelt gør høringsprocessen illusorisk.

Også Amnesty kritiserer den korte frist:

- Man gør det vanskeligt at inddrage relevant sagkundskab i selve udarbejdelsen af forslaget, når processen hastes igennem, skriver Amnesty.

Institut for Menneskerettigheder har lagt sig ekstra i selen for at komme med et hurtigt svar. Selve forslaget er ikke i strid med menneskerettighederne, lyder bedømmelsen.

- Men det er kritisabelt, at der ikke gives tid til en ordentlig høringsproces, mener direktør Jonas Christoffersen.

/ritzau/