Støjbergs annoncer er gået verden rundt

Danmarks annoncer om udlændingestramninger i fire libanesiske aviser mandag blev tirsdag omtalt i en række international medier verden rundt. Politiko.dk har samlet et uddrag af omtalen.

Det er på ingen måde gået den internationale presses næse forbi, at Danmark mandag indrykkede fire annoncer i libanesiske aviser, der informerede om stramninger i udlændingepolitikken og vilkår for flygtninge I Danmark.

I USA, Kina, Australien og en række europæiske lande kan medierne tirsdag berette om de danske stramninger og om selve stuntet med at indrykke annoncer.

Overordnet melder artiklerne om et utvetydigt budskab med annoncerne: At flygtninge skal holde sig væk fra Danmark - og analyserne lyder, at annoncerne er resultatet af en hård flygtninge- og indvandrerpolitik i Danmark, som både Socialdemokraterne og Venstre slog sig op på under folketingsvalget, og som er accelereret under den nye Venstre-regering med støtte fra Dansk Folkeparti.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet har offentliggjort annonceteksten på 10 forskellige sprog og dermed gjort det nemt for den internationale presse at videregive budskabet.

Politiko.dk har samlet et uddrag af tirsdagens omtale i internationale medier:

Wall Street Journal: Flygtninge er ikke velkommen i Danmark

Denmark Takes Out Ads to Tell Refugees They Aren’t Welcome

I den velrenommerede og internationale amerikanske avis, The Wall Street Journal, der bringer en fyldig dækning, er historien tirsdag middag den mest populære. Der bliver rapporteret om Danmarks nye, hårde linje over for asylansøgere på tværs af midten i det danske folketing, og den danske linje over for flygtninge og asylansøgere bliver sat skarpt op over for politikken i Tyskland og Sverige.

Samtidig giver unavngivne danske politikere udtryk for, at de skammer sig over kampagnen. Alternativets formand Uffe Elbæk er citeret for at sige, at timingen for kampagnen ikke kunne være dårligere i forhold til den aktuelle flygtningekrise.

 

BBC: Kæder annoncen til de aktuelle flygtningestrømme

Denmark places anti-migrant adverts in Lebanon newspapers

Også Storbritanniens BBC er ude med nyheden. De refererer fra annoncerne og forklarer, at de er et resultat af den Venstre-regeringen og Dansk Folkepartis nye, skærpede kurs over for flygtninge. BBC nævner også de seneste to dages ankomst af flygtninge ved den dansk-tyske grænse.

 

The Washington Post: Citerer Uffe Elbæk og Inger Støjberg

Denmark puts ad in Lebanese newspapers: Dear refugees, don’t come here

Også hos den amerikanske formiddagsavis, The Washington Post, er historien ude. Alternativets formand Uffe Elbæk er også her citeret fra Twitter, og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er citeret for at sige: »Vi kan ganske enkelt ikke følge med den nuværende tilstrømning«.

Avisen skriver desuden, at Danmark sidste år modtog 15.000 asylansøgere, mens der er en million syriske flygtninge i Libanon.

 

Aftonbladet: »Kom ikke her«

Danmarks nya reklamkampanj: Kom inte hit

»Kom inte hit«, lyder overskriften i svenske Aftonbladet.

»Resten af Europa taler om, hvordan flygtningekrisen kan løses. Danmark lancerer en kampagne, som ifølge kritikerne har et helt andet budskab: Kom ikke her,« lyder det i avisen fra den anden side af sundet.

Kontrasterne bliver trukket skarpt op, og billedet af den 3-årige syriske dreng, Aylan, der forleden druknede på vej til Europa, bliver brugt som billede på de aktuelle flygtningestrømme, som Tyskland og Østrig har åbnet deres grænser for.

»Samtidig synes Danmark at gøre sit bedste for at skræmme dem, som flygter, væk,« skriver avisen.

 

New Europe: Annoncer kædes sammen med Thorning kandidatur til FN-toppost

Denmark does not want refugees but seeks UNCHR top job

Den belgiske internetavis New Europe kæder Helle Thorning-Schmidts (S) kandidatur til posten som højkommissær for verdens flygtninge sammen med de aktuelle, danske annoncer.

 

The Independent: Danmark vil gøre sig uattraktiv

Refugee crisis: Denmark discourages asylum seekers with newspaper adverts in Lebanon

Den britiske centrum-venstre-avis, The Independent, er også med. Her gengives annoncen på engelsk.

»Annoncerne er præget af et uudtalt budskab, der dog ikke er til at misforstå: Kom ikke til Danmark,« skriver avisen, der blandt andet også understreger, at annoncerne gør klart, at man må lære at tale dansk, hvis man ønsker ophold i landet.

 

Business Insider UK: Ingen ret til familiesammenføring

Denmark takes out ads telling refugees to leave their families behind

Den engelske business-orienterede internetavis, Business Insider UK, vælger i deres dækning at fokusere på en enkelt del af annoncen. De beretter, at Danmark ifølge annoncen har strammet familiesammenføringsreglerne. De citerer blandt andre Ninna Nyberg Sørensen fra Dansk Institut for Internationale Studier i Jyllands-Posten, der vurderer, at annoncen ikke vil have den ønskede effekt.

 

The Daily Telegraph: Splittelse i Europa

Denmark takes out ads saying refugees not welcome

På den anden side af jorden er nyheden nået ud i flere medier, blandt andet hos The Daily Telegraph i Australien.

De ser den danske reaktion som udtryk for en højredrejning i Danmark. Og de bruger annoncerne til at udstille den splittelse, de ser i Europa, når det kommer til at tage imod flygtninge. Også her er Alternativets formand Uffe Elbæk citeret.

Aljazeera: Kun en brøkdel søger asyl i Europa

Denmark advert in Lebanon newspapers warns off refugees

Det Qatar-baserede nyhedsmedie, Al-Jazeera, var allerede ude med nyheden mandag, hvor de bragte billeder af den danske annonce på både engelsk og arabisk.

Avisen redegør for, at 348,540 syrere har søgt asyl i Europa, mens 22,4 millioner er blevet drevet på flugt fra deres hjem på grund af konflikten.

The Express Tribune: Tyrkiske aviser nægtede at bringe annoncerne

Denmark advert in Lebanon newspapers warns off migrants

Den internationale avis i Pakistan, The Express Tribune, der er partner med den internationale udgave af New York Times, skriver også om sagen.

Her bliver det blandt andet gjort klart, at Danmark har strammet reglerne for asyl, og at der er skærpede sprogkrav, hvis man vil søge asyl i Danmark.

Avisen nævner også, at fem tyrkiske aviser angiveligt har nægtet at bringe de danske annoncer. Det bliver dog i avisen benægtet af det danske Udlændinge-, Integrations- og Boligministerium.

 

Global Times: Kinesisk nyhedsbureau skriver om historien

Denmark launches anti-refugee ads campaign

Selv i Kina er nyheden nået ud. Det er den kinesiske regerings nyhedsbureau Xinhua, der har skrevet historien, som blandt andet kan læses hos den engelsksprogede kinesiske tabloidavis Global Times.

»Specielle situationer kræver specielle løsninger,« er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) citeret for at sige ifølge Ritzau.

 

Euronews: På gaden i Libanon

Denmark: Launches anti-migrant ad campaign (video)

Det europæiske tv-medie Euronews bringer et indslag om sagen, hvor de har interviewet folk på gaden i Libanon.

»Jeg synes, det er sjovt det her,« siger en mand på gaden, der mener, det er dybt ironisk, at Danmark har en sådan annonce i avisen, mens verden oplever en af sine værste flygtningekriser.