Støjberg vil stramme skruen om uønskede udlændinge

Antallet af udlændinge på tålt ophold, der er forsvundet fra myndighederne, er steget, viser folketingssvar. Støjberg overvejer opstramninger.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fængsel, færre penge eller fodlænke.

Det kan ende med at blive konsekvenserne for udlændinge på tålt ophold i Danmark, lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i et svar til Folketingets retsudvalg som reaktion på, at et antal af disse udlændinge reelt er »forsvundet« og ikke lever op til deres meldepligt og opholdskrav.

Ministeren understreger, at udlændinge på tålt ophold er »uønskede«, og hun lister de tre specifikke tiltag som intiativer, der i øjeblikket overvejes:

»Jeg er ved at overveje initiativer, der kan medvirke til at sikre en bedre overholdelse af opholds- og meldepligten. Jeg vil i den forbindelse bl.a. se nærmere på muligheden for gennem frihedsberøvelse at gribe hurtigt ind over for udlændinge på tålt ophold, der ikke overholder deres forpligtelser. Der vil også blive set på muligheden for mere konsekvent nedsættelse af de økonomiske ydelser, og om den gældende ordning med brug af fodlænke kan skærpes,« fremgår det af ministerens svar.

16 personer er væk

Antallet af udlændinge på tålt ophold, som myndighederne i øjeblikket ikke ved, hvor befinder sig, er steget en smule.

Da DFs Peter Skaarup stillede spørgsmålet til ministeren i oktober henviste han til den seneste melding, der lød på 13 »forsvundne«, men nu er det 16 af de i alt 64 udlændinge på tålt ophold, der »ikke overholder opholdspligten, er uden kendt opholdssted og dermed er forsvundet eller formodes udrejst«. Opgørelsen er indhentet i november fra Rigspolitiet og Udlændingestyrelsen.

»Det er uacceptabelt, at der er udlændinge på tålt ophold, som holder sig skjult for myndighederne og dermed ikke overholder den opholds- og meldepligt, de er pålagt,« lyder det fra Inger Støjberg.

Politiet udtaler, at der bliver iværksat eftersøgninger af de forsvundne udlændinge på tålt ophold - men at en del af dem har »meget begrænset tilknytning« til det danske samfund, og at der kun i et »fåtal af disse sager foreligger oplysninger om mulige tilholdssteder«. Det er derfor svært at genemføre »målrettede eftersøgninger«, tilføjes det i svaret.

Dokumentation: Se hele Støjbergs svar til Retsudvalget her

S: Kom i gang, Støjberg

Hos Socialdemokraterne er retsordfører Trine Bramsen fortørnet over de nye tal, som hun også kalder »fuldstændigt uacceptable«. Og hun efterlyser mere handling fra ministeren med henvisning til, at Inger Støjberg allerede i sommer ville undersøge hvilke initiativer, hun og regeringen kunne iværksætte for at komme problemet til livs, men at hun endnu ikke har præsenteret noget konkret:

»Vi skal have fundet løsning. Og der skal være en hårdere konsekvens. Og så længe ministeren stadig bare overvejer, hvad der skal ske, så batter det jo ikke noget. Vi har ventet længe nu, og jeg savner at ministeren får sat handling bag ordene i stedet for at sidde på sit ministerkontor og overveje situationen,« siger hun.

Trine Bramsen understreger desuden, at der ligger et forarbejde klar fra den tidligere SR-regering om at indføre en øget brug af fodlænke til udlændinge på tålt ophold, der ikke overholder forpligtelserne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, da hun onsdag er i Bruxelles.

Pjækker fra meldepligt

Situationen med udlændinge - der egentlig er udvist af Danmark, men lever her på tålt ophold, fordi de af forskellige årsager og med henvisning til internationale konventioner ikke kan udsendes til deres hjemlande - har løbende affødt politiske debat.

Eksempelvis i juli, da den dømte islamist Said Mansour af retten fik frataget sit danske statsborgerskab, men sandsynligvis efter afsoningen vil ende på tålt ophold, fordi han risikerer dødsstraf i sit hjemland.

Eller i oktober, da nye tal viste, at to ud af tre udlændinge på tålt ophold i gennemsnit »pjækkede« fra deres meldepligt flere end 100 gange på et år.

Før jul satte Ekstra Bladet og TV 3 med dokumentaren »Jagten« desuden fokus på netop de udviste kriminelle.

Her kom det bl.a. frem at et højt antal udenlandske, udviste kriminelle reelt lever på samme vilkår som udlændinge på tålt ophold, fordi de nægter at samarbejde om deres udsendelse, eller fordi deres hjemlande ikke vil tage imod dem.

30 kr. om dagen

Udlændinge på tålt ophold er i dag indkvarteret i Sandholmlejren i Nordsjælland, hvor de skal melde sig dagligt. Men ellers kan de bevæge sig frit rundt. De må ikke have et arbejde, men får såkaldte »lommepenge« på ca. 30 kroner om dagen.

Forholdene har været kritiseret af blandt andet Institut for Menneskerettigheder og Dansk Institut mod Tortur (Dignity), og også Folketingets Ombudsmand har rejst spørgsmål om vilkårene for tålt ophold.