Støjberg vil presse EU til grænsekontrol i op til to år

I et fælles brev presser Danmark og fire andre lande EU-Kommissionen til at åbne for grænsekontrol i to år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Integrationsminister Inger Støjberg (V) har sammen med kolleger fra Tyskland, Sverige, Frankrig og Østrig sendt et brev til EU-Kommissionen. Heri argumenterer de for at forlænge den midlertidige grænsekontrol i op til to år.

- Der gik hul på Europa, og det hul er der stadig. Der kommer fortsat tusindvis af flygtninge og migranter, og vi har mistet tilliden til, at de initiativer rækker, som EU har sat i værk for at sikre de ydre grænser, siger Støjberg i en pressemeddelelse.

Det er det såkaldte Schengenkodeks, der sætter reglerne for midlertidige grænsekontroller i et EU med ellers fri bevægelighed. Støjberg og co. ønsker, at EU-Kommissionen tager initiativ til, at Schengenkodeksens artikel 29 tages i brug.

Artiklen tillader medlemslandene at indføre grænsekontrol i op til to år.

Så længe der ikke er styr på EU's ydre grænser, vil landene forbeholde sig retten til at beskytte sig selv, lyder argumentet i brevet.

- Jeg er glad for, at der er andre lande end Danmark, der kan se dette. Derfor håber jeg, at EU-Kommissionen vil tage vores brev alvorligt, fordi netop dette er en meget alvorlig sag for os, siger Støjberg.

Hun har samtidig meddelt kommissionen, at den danske grænsekontrol for sjette gang forlænges. Denne gang med 30 dage indtil 2. juni.

/ritzau/