Støjberg vil lukke unges genvej til statsborgerskab

Regeringen fik mandag skærpet kravene til dansk statsborgerskab, og nu ønsker den at afskaffe genvejen for dem, der er født og opvokset i Danmark.

Integrationsminister Inger Støjberg har lavet en aftale med de borgerlige partier og Socialdemokraterne om nye regler for opnåelse at statsborgeskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag lykkedes det regeringen at samle et flertal, som gør det sværere at blive dansk statsborger, men i samme omgang varsler regeringen endnu en stramning, skriver Jyllands-Posten.

I den aftale, udlændingeminister Inger Støjberg (V) mandag lavede med Socialdemokraterne og partierne i blå blok, fremgår det, at regeringen i den kommende folketingssamling vil fremsætte et forslag om at lukke en genvej til at få dansk statsborgerskab, som gælder personer, der er født og opvokset i Danmark.

Genvejen blev indført af den forrige regering, og den betyder, at børn af udenlandske forældre ikke behøver at opfylde de almindelige krav om sprogprøve og videntest for at få dansk pas.

Har de boet i Danmark i 12 år, bestået folkeskolens afgangsprøve og ikke begået alvorlig kriminalitet, ville en erklæring til Statsforvaltningen være nok, så længe erklæringen blev sendt ind, før vedkommende fyldte 19 år.

Den daværende socialdemokratiske justitsminister, Karen Hækkerup, udtalte dengang, at det fremmede integrationen. Nu er Socialdemokraterne imidlertid åbne for at lave en anden løsning, dog vil partiet ikke gå med til at ophæve genvejen helt, fortæller indfødsretsordfører Astrid Krag (S).

»Vi mener, der kan være andre løsninger end at ophæve det helt. Det vil vi selvfølgelig arbejde videre med,« siger hun til Jyllands-Posten.

De borgerlige partier var imod den såkaldte genvej, da den blev indført, og det er de Konservative fortsat, fortæller udlændingeordfører Naser Khader (K).