Støjberg vil ikke svare på, om hun har tillid til Jakob Ellemann

Danmarksdemokraterne skal ikke være et protestparti, siger Inger Støjberg og understreger, at ønsket er en borgerlig statsminister efter næste valg. Trods gentagne spørgsmål vil hun ikke svare på, om hun stoler på Venstres formand efter deres voldsomme brud.

Det var under Jakob Ellemann-Jensens ledelse, at Venstre valgte at støtte rigsretssagen mod Inger Støjberg, der endte med en dom på 60 dages ubetinget fængsel til den tidligere udlændinge- og integrationsminister. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inger Støjbergs nye parti er knap nok stiftet, før særligt ét spørgsmål trænger sig på.

Hvem vil hun pege på som statsminister, hvis hun vel at mærke lykkes med at komme i Folketinget efter næste valg?

Over for Avisen Danmark og Skive Folkeblad understreger Inger Støjberg, at Danmarksdemokraterne, som det nye parti hedder, ikke skal være et protestparti.

Omdrejningspunktet er »borgerlig snusfornuft«, og det bliver »på ingen måde et skingert parti«. Tværtimod vil Danmarksdemokraterne forsøge at indgå forlig og være med i samarbejdet på Christiansborg, siger hun.

Mens Støjberg ikke lægger skjul på, at hun ønsker en borgerlig statsminister, undlader hun i begge medier at svare på, om det i hendes øjne skal være Venstres Jakob Ellemann-Jensen eller De Konservatives Søren Pape Poulsen.

»Det handler først og fremmest også om, at det skal være én, man kan stole på. Om som står ved, hvad de har sagt. Men så længe de to kamphaner (Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape, red.) ikke selv har afgjort det, så er det heller ikke op til mig at afgøre det,« siger hun til Skive Folkeblad.

I et opfølgende spørgsmål undlader hun at svare direkte på, om hun udelukker at pege på sin tidligere formand, Jakob Ellemann-Jensen.

De to har da også haft deres kontroverser. Inger Støjberg, som er tidligere næstformand i Venstre under netop Jakob Ellemann-Jensens ledelse, trak sig fra posten mellem jul og nytår 2020 grundet intern uenighed i formandskabet.

Det dårlige forhold blev understreget, da Venstre kort tid efter valgte at støtte rigsretssagen mod Støjberg, der som bekendt endte med at føre til 60 dages ubetinget fængsel for ulovlig adskillelse af asylpar i hendes tid som udlændinge- og integrationsminister.

I den forbindelse sagde hun, at det er »den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand«, og da hun få måneder senere meldte sig ud af Venstre, tvivlede hun stærkt på partiets fremtid under den nuværende ledelse.

»Jeg tror ikke, at han (Jakob Ellemann-Jensen, red.) bliver statsminister,« sagde Støjberg til Skive Folkeblad i februar 2021.

Om det fortsat er den nyslåede partistifters opfattelse, står hen i det uvisse. Torsdag morgen siger Støjberg ligeledes til Avisen Danmark, at det »helt afgørende« er, at en statsminister er en, man kan »stole på«.

Direkte adspurgt om hun kan stole på Jakob Ellemann siger hun, at hun må se, hvad henholdsvis Ellemann-Jensen og Søren Pape »kommer med«.

»Det kommer nok til at kræve nogle lange, gode snakke. Der skal nogle Cola Zero på bordene rundt omkring. Vi er der bare slet ikke endnu. Vi har ikke engang samlet vælgererklæringer endnu,« siger Støjberg til Avisen Danmark.