Støjberg vil forlænge grænsekontrollen til november

Støjberg ser ikke for sig, at grænsekontrollen afskaffes foreløbig - og »i hvert fald ikke« til november.

EU-Kommissionen åbner op for, at Danmark kan forlænge grænsekontrollen, hvis den begrundes i terrortruslen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den midlertidige danske grænsekontrol skal efter de gældende EU-regler ophøre 11. november. Men nu åbner EU-Kommissionen for, at Danmark kan forlænge kontrollen, hvis den begrundes i terrortruslen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har sammen med en række europæiske kolleger presset på for en ændring af reglerne. Derfor ser hun også »med meget stor tilfredshed« på meldingen fra Bruxelles.

»Jeg mener fortsat, at vi har brug for grænsekontrol - både i lyset af den migrantstrøm, der jo fortsat kommer til Europa, og den terrortrussel, som Europa desværre er underlagt i disse år,« siger Inger Støjberg til Ritzau.

Det er Schengen-reglerne, der fastsætter rammerne for grænsekontrol.

Danmarks formelle begrundelse for kontrollen har hidtil bygget på de store migrantstrømme i Europa og den manglende kontrol med EU's ydre grænser.

Men begge dele er i dag under bedre kontrol end i de foregående år, og Danmark kan ikke længere forlænge grænsekontrollen efter den samme artikel i Schengen-reglerne.

Men den danske grænsekontrol kan fortsætte, hvis den i stedet indføres med henvisning til en anden artikel, der henviser til terrortruslen.

Dermed kan kontrollen forlænges i et halvt år - og i princippet igen og igen, skriver Jyllands-Posten.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, vurderer terrortruslen mod Danmark som alvorlig. Det er det næsthøjeste trusselsniveau. Adspurgt om det kan retfærdiggøre en forlænget grænsekontrol, svarer Støjberg:

»Nu afventer jeg kommissionens udspil, og så kigger vi på det.«

»Men jeg vil gerne fastslå, at jeg ikke ser for mig, at vi kommer til at afskaffe grænsekontrollen lige med det samme - og i hvert fald ikke, når vi når frem til 12. november.«

Har vi så ikke reelt permanent grænsekontrol, når den har varet i snart to år, og du kommer til at kunne forlænge den i det uendelige?

»Nej, vi har ikke permanent grænsekontrol. Men vi skal have grænsekontrol, lige så længe det er nødvendigt.«

»Og som jeg ser situationen nu, så er det nødvendigt med grænsekontrol. Sådan må vi hele tiden tage bestik af situationen.«

»Det er klart, at det kan være hæmmende for den fri bevægelighed, men det er nu altså også sådan, at vi må passe godt på vores land.«

Den endelige beslutning om at ansøge om ny grænsekontrol fra 12. november er dog ikke truffet endnu.

EU-Kommissionens forslag til nye regler ventes præsenteret onsdag.

/ritzau/