Støjberg under angreb: Nægter at udlevere omstridt mail

Et specielt slagsmål udspiller sig på Christiansborg. Udlændingeminister Inger Støjberg vil ikke give Folketinget indsigt i en central mail i en sag om lovbrud, selvom hendes egen partifælle har fået mailen læst højt. Røde politikere raser. DF-politiker: »Jeg er pænt ligeglad«.

Inger Støjberg (V) kommer under beskydning forud for samråd torsdag, hvor hun skal forklare om sin rolle i det, der viste sig at være en ulovlig adskillelse af unge asylpar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Var udlændingeminister Inger Støjberg (V) skriftligt advaret om, at hun kastede sig direkte ud i et lovbrud, da hun i februar besluttede at tvangsadskille unge asylpar?

Det spørgsmål har den seneste tid skabt bølgegang i dansk politik, efter at Politiken har beskrevet, hvordan der var store interne sværdslag i ministeriet forud for beslutningen. Særligt én embedsmand advarede ifølge avisen om, at man ville bryde loven, medmindre man gav de unge asylpar mulighed for en individuel sagsbehandling.

Alligevel udsendte ministeren kort efter en såkaldt instruks, som siden viste sig netop at være ulovlig, fordi den uden undtagelser lagde op til at adskille asylparrene – af nogle også kaldet »barnebrude«.

Den centrale mail

Centralt i sagen står en mail om ministeriets »retlige overvejelser«, som blev afsendt den 9. februar. En mail, der nu bliver genstand for et ganske specielt skænderi på Christiansborg.

Det vender vi tilbage til. For først lidt hurtig baggrund:

Tirsdag den 23. maj skrev Politiken under overskriften »Intern mail skulle advare Støjberg inden lovbrud«, at embedsmænd i ministeriet dagen inden »ulovlig ordre« sendte en mail »op gennem systemet«.

Mailen »var ment som en advarsel om ikke at bryde loven«, skrev Politiken.

Kort tid efter, at artiklen var blevet offentliggjort, tog Inger Støjbergs særlige rådgiver, Mark Thorsen, dog afstand fra historien:

»Bare for en god ordens skyld. Der findes ingen mail med det indhold, Politiken påstår,« skrev han på Twitter.

Den usædvanlige strid fik flere til at opfordre ministeriet til så at fremlægge den omstridte mail for offentligheden for at få sagen afklaret. Men det afviste ministeriet med henvisning til, at der er tale om en intern mail.

Søndag morgen var der så en ny udvikling i sagen.

Her tonede Venstres folketingsmedlem, Jakob Engel-Schmidt, nemlig frem i TV2’s program, Presselogen, hvor han kunne berette, at nu havde han fået kendskab til mailens indhold, hvorpå også han angreb Politiken.

Onsdag fortalte Jakob Engel-Schmidt til Berlingske, at det var Inger Støjbergs rådgiver, Mark Thorsen, der havde læst mailen højt for ham.

Men på trods af, at Jakob Engel-Schmidt har fået læst mailen højt, har Inger Støjberg alligevel ikke tænkt sig at udlevere den til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg på torsdagens længe ventede samråd i sagen.

»Det her lugter«

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til Berlingske.

Det sker, selvom flere medlemmer af udvalget flere gange gennem skriftlige spørgsmål har bedt om at få mailen.

Den radikale udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, er dybt fortørnet over sagen.

»Det her er helt utilfredsstilende. At ministerens egen ordfører kan bruge det som dokumentation, men at udvalget alligevel ikke kan få det at vide, er simpelthen helt vildt uhørt,« siger hun og tilføjer:

»Det her lugter. Sådan kan vores demokrati ikke fungere. Det er at holde borgerne hen i en mærkelig uvidenhed.«

Alternativets ordfører, Josephine Fock, stemmer i:

»Det er dybt problematisk og højest bemærkelsesværdigt. Det er vigtigt, at alt kommer frem, og derfor gør det bare sagen endnu mere problematisk, at hun ikke vil fremlægge den mail,« siger hun og fortsætter:

»Man må forstå, at Jakob Engel-Schmidt har fået læst mailen op. Men han er et menigt medlem af Folketinget og fuldstændig ligestillet med os andre. Derfor er det her helt uholdbart«.

SF’s gruppeformand, Jacob Mark, mener, at regeringen forhindrer Folketinget i at gøre sit demokratiske arbejde.

»Det er et udtryk for total disrepekt over for Folketingets arbejde og rolle. Vi skal kontrollere regeringen, men det er umuligt, hvis vi ikke får de oplysninger, vi har brug for,« siger han.

Også Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt Nielsen, finder situationen uholdbar.

»Det er tilsyneladende et centralt dokument i sagen. Og det kan jo ikke være fortroligt, eftersom Jakob Engel-Schmidt har fået den læst højt. Derfor forventer jeg fortsat at få den mail udleveret. Og hvis ministeren ikke vil, er jeg spændt på at høre begrundelsen. For der kan ikke være nogen god begrundelse,« siger han.

»Jeg er pænt ligeglad«

Formanden for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg, Dansk Folkepartis Martin Henriksen, kommer dog ikke til at ligge søvnløs over ikke at kunne få mailen udleveret.

»Jeg er pænt ligeglad,« som han siger, da Berlingske fanger ham over telefonen.

Hvorfor er du pænt ligeglad?

»Fordi jeg ikke synes, det er interessant.«

Hvordan kan det ikke være interessant, når der er en strid om, hvorvidt ministeren her skriftligt blev advaret om et lovbrud?

»Jeg synes ikke, det er interessant. Det interessante er at forbyde barnebrude, og det andet her er bare støj på linjen. Og jeg synes også, det er mærkeligt, hvis en avis bare kan fremsætte en påstand, og så skal man det. Så det er ikke noget, vi har gjort nogen stor sag ud af, og det har vi heller ikke tænkt os at gøre«.

Ifølge lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, er der ikke umiddelbart noget juridisk forkert i Inger Støjbergs ageren.

»Juridisk er der næppe noget i vejen med det, Inger Støjberg gør. Det, at en folketingspolitiker får kendskab til indholdet af en mail, gør ikke, at alle folketingsmedlemmer skal have adgang til den. Så til syvende og sidst er det et politisk spørgsmål, om Folketinget kan leve med det,« siger han.

Inger Støjberg ønsker ikke at begrunde over for Berlingske, hvorfor hun ikke vil udlevere mailen til Folketinget.

Samrådet om sagen starter klokken 14.00 torsdag.