Støjberg uden svar på optjening

Regeringen har intet svar på, hvilke optjeningsprincipper den går ind for.

Inger Støjberg Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fortsat et åbent spørgsmål, hvilke optjeningsprincipper regeringen vil indføre for nytilkomne udlændinge.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har netop offentliggjort den længe ventede rapport om optjeningsprincipper, som er en større kortlægning af i alt 120 velfærdsydelser.

Men hun giver ikke noget bud på, hvad regeringen selv vil.

- Vi vil snarest drøfte kortlægning med vores forligspartier fra finansloven, udtaler Støjberg i en pressemeddelelse.

Beskæftigelsesministeren konkluderer dog samtidig, at det danske samfund er udfordret på grund af den måde, velfærdssamfundet er skruet sammen på.

- Som det er nu, kan man komme til Danmark og fra dag ét nyde godt af stort set alle vores velfærdsydelser - uden at der stilles krav om, at man også bidrager til fællesskabet. I den globaliserede verden, vi lever i, udfordrer det det danske velfærdssamfund, udtaler Inger Støjberg.

I rapportens sammenfatning slås det på den ene side fast, at der allerede i dag er knyttet forskellige adgangskriterier til mange velfærdsydelser. "Både i form af optjeningskriterier og andre objektive kriterier, som eksempelvis har betydning for ydelsens størrelse".

På den anden side konkluderes det, at Danmark ikke bruger forsikringsordninger "særlig meget i forhold til lignende lande" som Norge, Sverige, Tyskland, Storbritannien og Holland.

- I flere af de lignende lande er det eksempelvis et krav, at man har indbetalt direkte til forsikringsordninger for f.eks. sygedagpenge og barselsdagpenge for at være berettiget til dem, hedder det i sammenfatningen.

Regeringspartierne og Dansk Folkeparti skal i den kommende tid forhandle om, hvilke optjeningsprincipper, der skal indføres. På forhånd ønsker Dansk Folkeparti så mange som muligt.

Rapporten kan findes på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside, bm.dk