Støjberg: Terrorgrupper forsøger at udnytte mangler i vores grænsekontrol

Med henvisning til »den alvorlige terrortrussel mod Danmark« forlænges grænsekontrollen til 12. maj 2018.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den midlertidige danske grænsekontrol stod til at udløbe 12. november, men den forlænges nu i yderligere et halvt år frem til 12. maj 2018.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Regeringen begrunder forlængelsen med "migrantsituationen og den alvorlige terrortrussel mod Danmark".

I en pressemeddelelse udtaler udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V):

- En forudsætning for den fri bevægelighed er, at der er styr på Europas ydre grænser. Og selv om vi lige nu oplever lave indrejse- og asyltal i Danmark, må vi desværre konstatere, at der fortsat er et stort pres på Europas ydre grænser. Samtidig kan vi ikke lukke øjnene for den alvorlige terrortrussel mod Danmark. Regeringen har derfor fundet det nødvendigt, at grænsekontrollen opretholdes indtil videre.

Inger Støjberg havde på forhånd meddelt, at hun ikke så for sig, at grænsekontrollen blev ophævet lige foreløbig.

Hun har onsdag orienteret Europa-Kommissionen og de øvrige Schengenmedlemsstater om beslutningen. I sit brev skriver Støjberg:

- De mange fejlslagne og gennemførte terrorangreb, der har fundet sted i EU-medlemslande i 2016 og 2017, har i al deres rædsel vist, at terrorgrupper sandsynligvis forsøger at udnytte mangler i vores grænsekontrol.

- Det er en del af deres strategi at krydse de ydre og internationale grænser for Schengenområdet, og det indebærer ofte at forberede angreb i et medlemsland fra et naboland.

Danmark har haft midlertidig grænsekontrol siden 4. januar 2016. Hidtil har kontrollen været begrundet i migrationsstrømmene og den manglende kontrol med EU's ydre grænser.

Men EU's migrationskommissær meddelte tidligere på året, at den danske kontrol på grund af Schengen-reglerne ikke kunne forlænges efter 12. november.

Men siden har EU-Kommissionen åbnet for, at Danmark - og andre medlemslande - kan forlænge kontrollen, hvis den begrundes i terrortruslen.

Og det er netop, hvad regeringen gør. Dermed fortsætter grænsekontrollen - nu bare med henvisning til Schengengrænsekodeksens artikel 25 og 27 i stedet for artikel 29 som tidligere.

Men på grænsen gør det ingen forskel. Grænsekontrollen fortsætter præcis som hidtil - med politibetjente og bistand fra Forsvaret, udtaler rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i pressemeddelelsen:

- Rigspolitiet inddrager allerede i dag vurderinger af sikkerhedssituationen i forbindelse med den midlertidige grænsekontrol, og kontrollen forventes derfor også efter 12. november 2017 overordnet at blive udført som i dag.

/ritzau/