Støjberg tager nu vielsesringe helt ud af omstridt lovforslag

Politiet kommer ikke til at konfiskere vielsesringe og andre ting med særlig affektionsværdi fra asylansøgere. Udlændingeminister Inger Støjberg ændrer endnu en gang omdiskuteret lovforslag efter kritik.

Foto: Thomas Lekfeldt

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fjerner nu vielsesringe helt fra det lovforslag, der giver politiet mulighed for at beslaglægge asylansøgeres kontanter og værdigenstande.

Tirsdag har Støjberg for anden gang på mindre end en uge rettet i det omstridte forslag, og nu står det klart, at vielsesringe og andre værdigenstande med særlig affektionsværdi på ingen måde kan beslaglægges.

»Ændringen indebærer endvidere, at genstande med en særlig affektionsværdi helt undtages. Sådanne genstande kan f.eks. være vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter, hæderstegn og lignende,« står der i ændringsforslaget.

»Der sigtes hermed til genstande, som en asylansøger har en særlig følelsesmæssig tilknytning til af personlige grunde uafhængigt af genstandens brugs- eller handelsværdi, og som normalt ikke kan erstattes af en nyindkøbt genstand,« hedder det videre.

Fredag kom Inger Støjberg med sin første præcisering af lovforslaget, der tredoblede beløbsgrænsen for, hvornår dansk politi kan konfiskere rede penge - fra 3.000 til 10.000 kroner. Den del er også med i det nye ændringsforslag.

I præciseringen fra i fredags blev det desuden gjort klart, at vielsesringe og andre personlige genstande med høj affektionsværdi »som altovervejende hovedregel« ikke kan beslaglægges.

Dermed var der stadig en mulighed for, at vielsesringe kunne konfiskeres, og det modsatte de Konservative og Socialdemokraterne sig. Samtidig så Liberal Alliance helst, at værdigenstande blev helt fredet, og dermed smuldrede Støjbergs flertal.

Derfor inviterede ministeren partierne bag det oprindelige lovforslag til drøftelser, og de er nu blevet enige om det nye ændringsforslag. Det sker, dagen før lovforslaget skal førstebehandles i folketingssalen onsdag.

Socialdemokraterne talte ligesom Liberal Alliance for at tage værdigenstande helt ud af lovforslaget, så politiet kun kan beslaglægge kontanter. Det endte dog ikke sådan, og det ærgrer Liberal Alliance sig over.

»Vi er glade for ændringen, og den er et skridt i den rigtige retning. Men vi mener stadig, at ting overhovedet ikke skal kunne beslaglægges, og det er ærgerligt, at vi ikke kunne blive enige om det,« siger udlændingeordfører Simon Emil Ammitzbøll til Berlingske.

Lovforslaget indeholder en lang række stramninger af udlændingepolitikken, og især beslaglæggelsen af værdigenstande har vakt opsigt og mødt kraftig kritik. FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) har blandt andet i et høringssvar kaldt det »en hån« mod asylansøgernes værdighed.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev tirsdag spurgt til lovforslaget under regeringsseminaret på Kragerup Gods på Sjælland, og her betonede han, at lovforslaget er misforstået.

»Det er måske det mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien. Når man ser på debatten, får man nærmest et indtryk af, at når folk ankommer til grænsen, skal de vendes på hovedet, og så vil vi forsøge at ryste den sidste mønt ud af lommen på dem. Det er fuldstændigt forkert,« lød det fra statsministeren.

Med lovforslaget får politiet hjemmel til at visitere asylansøgere og ransage deres bagage, når de ankommer til Danmark. Det skal ske med henblik på at finansiere asylansøgernes ophold i Danmark.