Støjberg støtter tysk model for at returnere bådflygtninge

Der vil være tale om et nybrud for dansk flygtningepolitik, hvis der kan opnås enighed om et tysk forslag.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

København. Et nyt tysk forslag går ud på, at flygtninge og migranter, som samles op i Middelhavet, sendes til et tredjeland og får mulighed for at få deres asylansøgning behandlet.

Får de asyl, vil de dermed få lov til at komme inden for EU's grænser.

Og det er en model, som Danmark godt kan tilslutte sig, hvis den bliver indført på europæisk plan, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Der vil ligefrem være tale om et "nybrud" med dansk flygtningepolitik, mener hun.

- Jeg mener, at det er realistisk. Men der er omvendt et stykke vej endnu. Alene det at finde et land, der vil påtage sig opgaven, er ikke nemt, selv om man bliver betalt af EU.

- Bliver det skruet rigtigt sammen, vil jeg bestemt mene, at Danmark kan være med i det, siger hun.

Hun understreger, at det endnu er for tidligt at diskutere, hvilke lande der kan blive tale om at sende bådflygtninge til.

Det tyske forslag går på, at migranter, der samles op i Middelhavet, bliver sendt til Tunesien, Egypten eller andre nordafrikanske lande for at søge asyl derfra.

- Det skal være nogle lande, som har et stabilt styre, og det har de to pågældende lande, så dem kan man godt indgå en aftale med, siger Inger Støjberg.

Hun understreger, at forslaget endnu er i sin spæde start, og at det mangler at blive taget op på europæisk plan officielt.

Avisen Welt am Sonntag beskriver søndag, at det tyske indenrigsministerium ønsker at forhindre migranter i at nå Middelhavskysten ved at sende dem tilbage til Afrika.

Den australske model for bådflygtninge har været bredt omdiskuteret og adskiller sig fra den tyske.

I Australien bliver både med flygtninge sendt eller slæbt tilbage, når de ankommer til australsk farvand.

/ritzau/