Støjberg slår Kristian Jensen og trækker over 28.000 stemmer: »Det viser, hvorfor det er vigtigt, at Venstre bibeholder 'strammerfløjen'«

En fintælling har gjort det officielt: Inger Støjberg slår partifællen Kristian Jensen med flere længder i Vestjyllands Storkreds. Begge har været nævnt som mulige efterfølgere til Lars Løkke Rasmussen, men ifølge en ekspert er de massive vælgertal ikke bundet op på en mulig arverækkefølge.

Inger Støjberg ved Venstres valgfest på Christiansborg i onsdags. Hendes egenskaber som værdikriger og strammer menes at være de vigtigste forklaringer på, at hun fik så mange flere stemmer end sin partifælle Kristian Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Hvis man skal tale om den mest populære Venstre-politiker i Vestjylland, er der tale om Inger Støjberg. De seneste optællinger viser nu, at den 46-årige profil har høstet over en fjerdedel af stemmerne på Venstre i Vestjyllands Storkreds.

Samtidig slår hun en af partiets markante profiler, landets fungerende finansminister, Kristian Jensen, med flere længder.

Da de sidste optællinger rullede ind fra Silkeborg, stod det nemlig klart, at Kristian Jensen fik 10.759 stemmer ved onsdagens folketingsvalg. Inger Støjberg fik 28.420.

I de 11 valgkredse, der tilsammen udgør Vestjyllands Storkreds, er mønstret det samme.

Kristian Jensen trak 878 personlige stemmer i Ikastkredsen. Støjberg fik 1.559.

362 satte deres kryds ved Kristian Jensen i Viborg Vestkreds. Støjberg fik 2.780.

630 stemte Jensen i Holstebro – Støjberg fik 3.294 stemmer.

En systematisk gennemgang viser, at med undtagelse af de to kredse i Herning, hvor Kristian Jensen selv opstiller, har udlændinge- og integrationsministeren konsekvent fået markant flere personlige stemmer.

Også i sin egen højborg – Skive – hvor 7.120 personer satte kryds ved Inger Støjberg.

Kasper Møller Hansen, professor ved Københavns Universitet

»Hun er Venstres værdikriger, som bliver kørt i stilling, når partiet skal tækkes Kristian Thulesen Dahl.«


Krigeren

Der flere gode grunde til at lægge mærke til de to Venstre-profiler. For det første har de begge været luftet som potentielle formandskandidater, når Lars Løkke Rasmussen en dag måtte forlade posten. Samtidig har der været holdt et vågent øje med begge kandidater gennem de seneste valg, hvor Støjberg for alvor har fået valgmejetærskeren frem, når der skal høstes stemmer.

Det var allerede tydeligt ved valget i 2015, da Støjberg endte med at slå Jensen med cirka 2.000 personlige stemmer. Dengang fik hun 16.356, mens Kristian Jensen trak 14.028.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Springer vi frem til 2019 er afstanden mellem de to kandidater øget. Nu er det stemmesedlerne fra flere end 17.500 danskere, der skiller dem ad.

Udviklingen er dog ikke nødvendigvis en indikation på et ulmende formandsopgør.

Ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet vurderer professor Kasper Møller Hansen, at de store stemmetal nærmere hænger sammen med et skifte i dansk politik. For når Dansk Folkeparti nærmest har blødt vælgere i ét væk, vil mange være trukket tilbage til Venstre, lyder vurderingen.

»Her har Støjberg tegnet en langt skarpere udlændingepolitik, så derfor er det nok meget naturligt, at de søger mod hende i stedet for mod Kristian Jensen,« siger Kasper Møller Hansen.

»Det viser, hvorfor det er vigtigt, at Venstre bibeholder »strammerfløjen« for at kunne samle denne type vælger op – i den sammenhæng er Inger Støjberg rigtig vigtig. Modsat Martin Geertsen og Jan E. Jørgensen, som tilsammen tiltrækker de økonomisk liberale i København, er hun udtryk for det gamle Landbrugsvenstre.«

Inger Støjberg er ikke en samler, lyder argumentet.

»Hun er Venstres værdikriger, som bliver kørt i stilling, når partiet skal tækkes Kristian Thulesen Dahl,« siger Kasper Møller Hansen.

Så når DF går tilbage, er det i virkeligheden et bevis på, at Inger Støjberg har spillet sin rolle.