Støjberg revses for »uanstændige« regler for statsborgerskab

Venstrefløjen, de Konservative og en af integrationsministerens egne partifæller kritiserer regeringens forslag om skærpede krav til statsborgerskab med tilbagevirkende kraft.

Skærpede regler skal virke med tilbagevirkende kraft, foreslår integrationsministeren. Men det møder kritik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man i dag har søgt om dansk statsborgerskab og lever op til kravene - men venter på at få sin sag færdigbehandlet - kan det ende med, at man alligevel ikke når igennem nåleøjet.

Venstre-regeringen bebuder stramninger på området, og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) lægger op til, at de skærpede regler skal virke med tilbagevirkende kraft. Et forhold, der møder krads kritik fra venstrefløjen - og fra de Konservatives indfødsretsordfører, Naser Khader (K):

»Når folk har sendt en ansøgning, skal processen fortsætte - uagtet at en ny regering indfører nye regler. Man kan ikke midt i processen lave reglerne om,« siger han og tilføjer:

»Dermed ikke sagt, at du er sikret statsborgerskab. Men det må være de regler, der er gældende, når du sender ansøgningen. Jeg mindes ikke, at man har praktiseret det på andre måder.«

Naser Khader understreger, at de Konservative gerne vil »stramme meget mere op« for reglerne til statsborgerskab, fordi det er »noget, man skal gøre sig fortjent til«. Og så afventer han ellers en begrundelse fra ministeren.

»Det kan være, ministeren har nogle rigtig gode argumenter, der kan overbevise mig - men jeg kan ikke se dem for mig lige nu,« siger han.

Forslaget vækker også modstand fra en af Støjbergs egne partifæller: Advokat og folketingskandidat for Venstre i København Kåre Traberg Smidt (V):

»Det er vigtigt, at man ikke indgyder frygt og fremmedhad gennem uvidenhed. Ansøgerne er jo folk, der vil Danmark - de har arbejdet i lang tid på at blive statsborgere. Så man skal ikke opildne til en mistro i samfundet,« siger han og understreger, at forslaget ikke er ulovligt, men »uanstændigt«.

Samme toner lyder fra venstrefløjen på Christiansborg, hvor både Enhedslisten, Alternativet og SF kritiserer forslaget. Sidstnævnte meldte sig ud af forhandlingerne allerede efter første møde.

»Det er dårlig stil, at man med tilbagevirkende kraft siger til folk, at de ikke kan få et statsborgerskab, selv om de levede op til reglerne, før den nye regering kom til,« siger SFs integrationsordfører, Jacob Mark (SF).

Socialdemokraterne sidder stadig med omkring forhandlingsbordet. Indfødsretsordfører Astrid Krag (S) har bedt ministeren redegøre for, hvad der har været af overgangsordninger de sidste gange, reglerne for statsborgerskab er blevet ændret.

»Det er desværre nogle regler, der er blevet ændret løbende gennem de sidste 15 år. Derfor har vi fra Socialdemokraternes side sagt, at vi synes, der skal indgås et forlig på det her område, så folk har nogle klare regler at gå efter, så man ikke oplever, at reglerne ændrer sig, mens ens sag ligger i en bunke og venter på at blive behandlet,« siger Astrid Krag.

Er det retfærdigt, at man efter at have investeret tid og penge i en ansøgning, lige pludselig får at vide, at man alligevel ikke lever op til kravene?

»Vi bliver jo nødt til at finde ud af, hvad der er praksis, præcedens og jura. Det har jeg bedt ministeren om at redegøre for til mødet på fredag, så vi kan få en diskussion om det,« siger Astrid Krag med henvisning til næste forhandlingsmøde, der finder sted fredag middag.

Integrationsminister Inger Støjberg har ikke ønsket at udtale sig.