Støjberg overvejer midlertidig grænsekontrol

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg vil ikke afvise, at den ekstraordinære flygtningesituation kan føre til en midlertidig grænsekontrol.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Danmark skal dæmme op for den igangværende strøm af flygtninge mod landet, kan en midlertidig grænsekontrol komme på tale. Det fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

»Vi holder øje med grænsen time for time og kan komme i en situation, hvor det giver mening med midlertidig grænsekontrol. Hvis der skal indføres grænsekontrol, skal det være under helt særlige omstændigheder, men det kan godt ske inden for Schengen-reglerne. Det er blandt andet et spørgsmål om, hvor stort indrejsetallet er,« siger Inger Støjberg til dr.dk.

Schengen-samarbejdet betyder helt konkret, at grænsekontrollen er ophævet for personer, som krydser landegrænser mellem Schengenlande. En midlertidig grænsekontrol kan blandt andet betyde, at antallet af stikprøvekontroller intensiveres.

Søndag ankom 234 personer med internationale tog til Rødby, og mandag formiddag ankom endnu et tog med 140 flygtninge ombord.

Det fik statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at udtale, at »situationen er eskaleret«:

»Den gode løsning er en fælles europæisk løsning. Der skal være en bedre fælles behandling af de ydre grænser og en effektiv registrering af flygtninge i Sydeuropa. Og samtidig er det vigtigt, at vi skelner mellem mennesker, der i flygter fra krig, og mennesker, som kommer til Europa for at få et bedre liv,« lød det fra statsministeren på et pressemøde mandag eftermiddag.

Han har indkaldt de øvrige partiledere til et ekstraordinært møde klokken 17.30.