Støjberg om nazi-kritik: Det er kun rimeligt at tage smykker fra flygtninge

Store internationale medier drager paralleller mellem Danmarks flygtningepolitik og Nazityskland.

Integrationsminister Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har vakt enorm international opsigt det seneste døgns tid, at den danske regering som en del af sine asyl- og flygtningestramninger vil kunne beslaglægge flygtninges værdigenstande.

Men trods en international mediestorm og sammenligninger med Nazityskland ryster integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke på hånden.

Hun mener nemlig ikke, at der er noget opsigtsvækkende i, at Danmark vil konfiskere flygtninges smykker og andre værdigenstande.

»Jeg kan se, at nogle udenlandske medier harcelerer over, at vi i fremtiden kan inddrage asylansøgeres værdigenstande og kræve, at de selv skal betale for deres ophold i asylcentrene. Det er der nu ingen grund til at kritisere, da det jo allerede i dag er sådan, at hvis man som dansker har værdigenstande for over 10.000 kr., så kan det kræves, at det skal sælges før man kan modtage kontanthjælp,« skriver Inger Støjberg på sin Facebook-side.

Hun henviser til blandt andre Washington Post, Time Magazine og Vox Magazine, der inden for det seneste døgn har skrevet kritiske artikler om indgrebet.

Også flere kendte personligheder, heriblandt skuespillerinden Mia Farrow, har omtalt den danske plan på sociale medier.

Men den danske integrationsminister holder fast i, at det kun er »rimeligt«, at man tager værdigenstande fra flygtninge.

»I Danmark skal man nemlig forsøge sig selv, hvis man kan. Det er kun rimeligt, og det gælder nu alle - ligegyldigt om man har levet i Danmark hele sit liv eller om man lige er kommet hertil,« skriver hun på Facebook.

Jeg kan se, at nogle udenlandske medier harcelerer over, at vi i fremtiden kan inddrage asylansøgeres værdigenstande og...

Posted by Inger Støjberg on Thursday, December 17, 2015

Overfor TV 2 News uddyber Inger Støjberg, at man ikke vil tage værdigenstande, der har affektionsværdi - eksempelvis vielsesringe - fra flygtninge.

Hun ønsker dog ikke at give et bud på, hvor grænsen går for, hvornår man skal konfiskere værdier.

»Det er individuelt fra sag til sag. Det kan jeg jo ikke afgøre her. Det kommer an på den flygtning, som politiet står over for,« siger hun til TV 2 News.

Justitsminister Søren Pind har tidligere forklaret forskellen således i tv-programmet »Vi ses hos Clement«:

»Vi taler om væsentlige værdigenstande, som ikke har personlig affektionsværdi. Vi taler om en situation, hvor en mand kommer gående med en kuffert fuld af diamanter og samtidig søger ly i Danmark«, lød det fra Pind.

Det har dog ikke stoppet internationale medier fra at se kritisk på den danske situation. Blandt andet sammenligner det britiske netmedie The Daily Beast lovforslaget med, da nazisterne tog jødernes værdier under Anden Verdenskrig.

»Spark dem, mens de ligger ned – Danmark vil tage smykker fra syriske flygtninge,« lyder overskriften på artiklen.

Skærmbillede fra The Daily Beasts artikel. Fold sammen
Læs mere

Til Washington Post siger Zachary Whyte, der er ekspert i asyl og integration på Københavns Universitet, at det danske lovforslag ligger i tråd med andre forslag på området, hvor man bliver i tvivl om, hvorvidt det er noget, som regeringen virkelig mener - eller om det er bluff.

Han peger dog på, at forslaget ligger i tråd med »en general dansk asyl-politik, hvor man forsøger at virke mindre indbydende for flygtninge end ens nabolande,« siger han til den amerikanske avis.

Loven, der skal give politiet mulighed for at ransage flygtninges bagage og konfiskere deres værdigenstande, er endnu ikke vedtaget, men er en del af regeringens 34 bud på stramninger af asyl- og flygtningeområdet.

I forslaget er det fremhævet, at flygtninge som udgangspunkt skal have lov til at beholde værdigenstande med affektionsværdi. Der er dog ikke givet nogen garantier, hvis værdigenstandene vurderes at have tilpas høj værdi til en beslaglæggelse.

Lovforslaget skal behandles i Folketinget til januar.