Støjberg om lavt antal asylansøgere: Vi har gjort op med den danske gavebod

Støjberg mener, at regeringens kurs har betydning for, at antallet af asylansøgere i 2017 var det laveste siden 2008.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mener, at regeringens stramninger af udlændingepolitikken siden 2015 har været medvirkende til, at færre søger asyl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap 3500 personer søgte asyl i Danmark i 2017. Det er det laveste antal asylansøgere siden 2008, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

I 2015 og 2016, under det, der er blevet betegnet som flygtningekrisen, søgte henholdsvis 14.792 og 21.316 personer asyl her i landet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mener, at regeringens stramninger af udlændingepolitikken siden 2015 har været medvirkende til, at færre søger asyl.

»Jeg er ikke i tvivl om, at vores stramme kurs i udlændingepolitikken er blevet kendt langt ud over vores landegrænser, og det var præcis den effekt, jeg ønskede,« udtaler hun i pressemeddelelsen med tallene.

»Jeg har aldrig været i tvivl om, at flygtninge skeler til, hvad de kan få af velfærdsgoder i de forskellige europæiske lande, og nu har regeringen gjort op med den danske gavebod.«

Ud over stramningerne af udlændingepolitikken, der blandt andet omfatter den meget omdiskuterede smykkelov, er det også EU's aftale med Tyrkiet, der ligger bag faldet, vurderer ministeren.

EU og Tyrkiet indgik i marts 2016 en aftale, der reelt har lukket flygtninge- og migrationsruten over Balkan.

Aftalen betyder, at migranter, der er ankommet til Grækenland fra Tyrkiet efter 20. marts det år og ikke vurderes at have behov for beskyttelse, skal sendes tilbage til Tyrkiet.

For hver syrisk statsborger, der sendes tilbage til Tyrkiet, skal en anden syrer hentes fra en flygtningelejr i Tyrkiet og genbosættes i EU. Dem, der allerede har været i Grækenland og bliver sendt retur til Tyrkiet, kommer bagest i køen.

»Jeg håber, at vi de kommende år modtager meget få flygtninge. Det bedste er at hjælpe flygtningene i nærområderne, før de begiver sig ud på en ofte livsfarlig rejse,« siger Inger Støjberg.

Det er i øvrigt langt fra sikkert, at de 3458 personer, der søgte asyl i 2017, får lov at blive i Danmark. Af de sager, der blev afgjort i 2017, var det kun 35 procent, der faktisk fik asyl, viser den seneste opgørelse, som er fra november.

/ritzau/