Støjberg: Indsatsen mod radikalisering skal kortlægges

Den danske indsats mod radikalisering er til tider famlende, lyder det fra integrationsminister Inger Støjberg.

»Den nuværende indsats er ikke tilstrækkelig eller nødvendigvis den rigtige. Noget tyder i hvert fald på, at der skal noget andet til. Derfor skal vi have set kommunernes forebyggende indsats mod radikalisering efter i sømmene,« siger Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Den danske indsats mod radikalisering og forebyggelse af terror er ikke tilstrækkelig og til tider famlende, alt imens der fortsat er nye personer, der bliver en del af de radikale miljøer.

Sådan lyder meldingen fra integrationsminister Inger Støjberg (V), som nu iværksætter en kortlægning af den forebyggende indsats mod radikalisering i de danske kommuner.

»Den nuværende indsats er ikke tilstrækkelig eller nødvendigvis den rigtige. Noget tyder i hvert fald på, at der skal noget andet til. Derfor skal vi have set kommunernes forebyggende indsats mod radikalisering efter i sømmene,« siger Inger Støjberg.

Det skal blandt andet undersøges, hvordan kommunerne arbejder sammen med politiet, hvordan indberetninger om potentielt radikaliserede personer håndteres samt hvilke metoder, der fungerer, så de gode erfaringer kan deles.

Ifølge Inger Støjberg har mange kommuner i dag et »godt og skarpt« blik på problemet, men der er forsat plads til forbedring:

»Mange er forståeligt nok lidt famlende, og vi er alle sammen lidt usikre på, om det er det helt rigtige, vi gør nu. Vi må bare sige, at der desværre er eksempler på radikalisering, og at vi ikke har knækket koden endnu. Vi kan ikke gøre det inden for kort tid. Det er vanskeligt, men netop derfor er det vigtigt, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan,« siger Inger Støjberg.

Civilsamfundet skal spille en større rolle

Berlingske beskrev i går, hvordan den tidligere PET-chef Jakob Scharf efterlyser et større fokus på forebyggelse af radikalisering og terror og knap så meget fokus på nye »hårde tiltag« som for eksempel midler til at styrke politiet og efterretningstjenesterne.

Samtidig efterlyste han større inddragelse af skoler, forældre, fritidsklubber og religiøse samlingssteder.

Integrationsminister Inger Støjberg er enig i, at civilsamfundet skal spille en større rolle, og hun har bedt Rådet for Etniske Minoriteter komme med forslag til, hvordan man kan inddrage civilsamfundet. Det er dog endnu uvist, om der er flere ressourcer på vej til indsatsen:

»Nu skal vi have kortlagt, hvad der virker og ikke virker. Og så kan det godt være, at der skal bruges flere ressourcer.«